Σοκ και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη προκαλούν οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, όπως η πρόσφατη της Εδεσσας. Στο παράλληλο και κυρίως ανώνυμο σύμπαν του Διαδικτύου, όμως, η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, η παιδοφιλία και η παιδική πορνογραφία αποδεικνύονται πολύ πιο διαδομένες από ό,τι πολλοί πιστεύουν.
Εκατομμύρια ιστοσελίδες «στήνονται» με ανάλογη θεματολογία και η τροφοδοσία τους με «υλικό», φωτογραφίες και βίντεο αποτελεί μια από τις πλέον επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την UNESCO, ο συνολικός τζίρος της «βιομηχανίας» παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, ο αριθμός των ιστοσελίδων που φιλοξενούν πορνογραφικό περιεχόμενο με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, ακόμα και βρέφη, υπολογίζεται ότι σημείωσε την τελευταία πενταετία αύξηση της τάξης του 345%! Εκτιμάται ότι κάθε μέρα προστίθενται 8 με 20 ιστοσελίδες με παιδοφιλικό περιεχόμενο.
«Στην πλειονότητά τους, οι υποθέσεις που καλούμαστε να διαλευκάνουμε αφορούν διακίνηση φωτογραφικού υλικού και βίντεο με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά και βρέφη. Πριν από δύο χρόνια θα θεωρούσαμε σημαντικό να βγάλουμε δυο – τρεις τέτοιες υποθέσεις σε μια χρονιά. Τώρα απαριθμούμε δεκάδες», τόνισε στην «Κ» ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από τη διακίνηση ερασιτεχνικών βίντεο με βιασμούς ανηλίκων βρίσκονται καλά οργανωμένα δίκτυα παιδοφίλων, που αφ’ ενός μεν ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους διαστοφές και αφ’ ετέρου έχουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υψηλότατα κέρδη. Εχει διαπιστωθεί ότι οι δημοφιλείς ιστοσελίδες του είδους δέχονται χιλιάδες επισκέψεις ημερησίως (έχει καταγραφεί περίπτωση ιστοσελίδας με 150.000 επισκέψεις την ημέρα), παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση σε ορισμένες από αυτές κοστίζει έως και 100 ευρώ το λεπτό! «Οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν συνδρομή από 500 έως 3.000 ευρώ», σχολίασε ο κ. Σφακιανάκης.
Από τις συνολικά 81 υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η ΕΛ. ΑΣ. από το 2004 μέχρι σήμερα, οι 30 αφορούν διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ από τα συνολικά 142 άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ηλεκτρονικά εγκλήματα, οι 80 είναι αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Δεν πρόκειται μάλιστα για περιθωριακά στοιχεία, αλλά για άτομα με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο: δικηγόρος της Λάρισας, πανεπιστημιακός στη Θεσσαλονίκη, επισμηνίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθηγητής ξένων γλωσσών στα Γιαννιτσά…