Προς άρση απορρήτου για παιδική πορνογραφία

Προς άρση απορρήτου για παιδική πορνογραφία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποίηση του νομικού πλαισίου ως προς την άρση απορρήτου για τα εγκλήματα παιδικής πορνογραφίας προανήγγειλε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα. Το νομοσχέδιο που αφορά την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να διερευνηθούν σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με κακοποίηση ανηλίκων (όπως προβλέπονται από τους νόμους 3500/2006 και 3625/2007) έχει παραδοθεί από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήδη συζητείται με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί η τελική μορφή του και να προωθεί για ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, στην τελική φάση βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Εγκλημα στον Κυβερνοχώρο, στο οποίο υπάρχουν διατάξεις που αφορούν το σύνολο της νέας μορφής εγκληματικότητας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται μετά την τοποθέτηση που έκανε την περασμένη Τρίτη ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανώλης Σφακιανάκης μιλώντας στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Ο κ. Σφακιανάκης περιέγραψε την κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον νόμο 2225/94 για τη εξιχνίαση πολλών αδικημάτων. Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρει τα εγκλήματα για τα οποία επιτρέπεται η άρση απορρήτου, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται αδικήματα όπως η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας κ.ά. Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δίωξης, είναι δεκάδες υποθέσεις να μένουν ανεξιχνίαστες.

Στα ίχνη ενός τέτοιου κυκλώματος διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες και συνδυάζοντας στοιχεία από την Europol ακολούθησαν τα «ίχνη» που άφησαν πίσω τους εφτά Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου σε ιστοσελίδα με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει πως οι χρήστες «κατέβαζαν» πορνογραφικό υλικό, με κοινό σημείο ένα άσεμνο βίντεο με ανήλικη, 13-14 ετών. Εχει ζητηθεί ήδη η συνδρομή παροχέων Ιντερνετ, προκειμένου να εντοπιστούν τα στοιχεία των χρηστών. Στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν συνεργαστούν λόγω μη άρσης του απορρήτου, το θέμα θα μπει στο αρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT