Ο πόλεμος των «φυλών» της Φυλής

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνες κινούν τα νήματα του πολέμου ανάμεσα στις «φυλές της Φυλής», δηλαδή μεταξύ των διαφορετικής εθνικότητας ρακοσυλλεκτών που ερίζουν για τον έλεγχο της χωματερής. Στόχος αυτού του κυκλώματος η εκμετάλλευση του ανακυκλώσιμου υλικού που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, στον οποίο εξασφαλίζουν πρόσβαση μόνο μέσω των ρακοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι χωρίζονται σε ομάδες με βασικό κριτήριο τη χώρα προέλευσής τους: Ελληνες, Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι όλοι τους Ρομά, τελευταία και Πακιστανοί.

Καθεμιά από τις παραπάνω ομάδες συλλέγει σκραπ (παλιά μέταλλα) από τον ΧΥΤΑ και τα πουλάει σε μάντρες που λειτουργούν περιμετρικά της χωματερής. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των «μαντράδων» μετατρέπεται σε πόλεμο και ανάμεσα στους ρακοσυλλέκτες.. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι εκτιμήσεις αστυνομικών, υπαλλήλων της χωματερής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία δύο Πακιστανών (πατέρα και γιου) από Αλβανούς Ρομά.

Εδώ τους πυροβόλησαν

«Τους ήξερα και τους δύο», λέει στην «Κ» ο Αζαραλί από το Πακιστάν. «Μαζεύανε μέταλλα από τα σκουπίδια. Βγάζανε περίπου 12 ευρώ την ημέρα από αυτό, αν ήταν τυχεροί και πέφτανε σε κάποια καλή παρτίδα μπορεί να βγάζανε και 20 ευρώ. Δεν είχαν σοβαρά προβλήματα με τους Τσιγγάνους. Τους έπιασαν έξω από την πύλη του ΧΥΤΑ, εδώ πυροβόλησαν τον πατέρα. Εδώ πυροβόλησαν τον γιο του», λέει περιγράφοντας τη δολοφονία των συμπατριωτών του.

Ανώτερος αξιωματικός που υπηρετεί στη Δυτική Αττική και προΐσταται στην αστυνόμευση του ΧΥΤΑ λέει στην «Κ» ότι πίσω από τις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών κρύβονται Ελληνες που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση της χωματερής, δηλαδή παράνομοι έμποροι σκραπ. «Μεταξύ των τελευταίων και των ρακοσυλλεκτών αναπτύσσονται σχέσεις εξάρτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο έως πρότινος πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ κ. Γιώργος Χάρδας προσθέτει ότι «όταν τον Αύγουστο του 2008, ύστερα από αιματηρό επεισόδιο με θύμα υπάλληλο της χωματερής, η αστυνομία αποφάσισε να διενεργήσει ελέγχους στα σκραπατζίδικα, οι συγκρούσεις μεταξύ των ρακοσυλλεκτών περιορίστηκαν».

Στη Φυλή καταλήγουν ημερησίως περίπου 7.500 τόνοι σκουπιδιών, ενώ ένα κιλό χαλκού αγοράζεται αντί 5 – 5,2 ευρώ το κιλό. Ιδιοκτήτης μάντρας σκραπ παραδέχεται: «Ο,τι αγοράζεται και πωλείται από τη χωματερή είναι παράνομο». Η ισχυρότερη μαφία της χωματερής είναι αυτή των Αλβανών Ρομά, ενώ κατά πληροφορίες οι Ελληνες Ρομά αποχώρησαν και συλλέγουν σκραπ από σπίτια σε γειτονιές της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των ρακοσυλλεκτών μέσα στον ΧΥΤΑ εκτιμάται στους 300, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Βαλκάνιοι. Μέχρι τα τελευταία επεισόδια έμεναν σε καταυλισμό στα σύνορα Φυλής – Ασπροπύργου, ο οποίος όμως πυρπολήθηκε. Αντίθετα, οι Πακιστανοί δεν ξεπερνούν τους 50 και μένουν σε «σκόρπια» παραπήγματα. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής «οι Πακιστανοί έκαναν μεροκάματα σε βιομηχανίες του Ασπροπύργου, ωστόσο, εξαιτίας της κρίσης αναγκάστηκαν και αυτοί να στραφούν στη χωματερή».

Αντίποινα

Χαρακτηριστικό της δύναμης που έχουν αποκτήσει στον ΧΥΤΑ της Φυλής οι Αλβανοί Ρομά είναι όσα ακολούθησαν μετά το θανατηφόρο ατύχημα (καταπλακώθηκε από μηχάνημα) με θύμα ομοεθνή τους, στις 19 Μαρτίου. «Πυρπολήθηκαν 4 μηχανήματα του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής) προωθητήρες και συμπιεστικά, δύο ιδιωτικά και ένα φορτηγό, ενώ οπλισμένοι αναζήτησαν υπαλλήλους της χωματερής για εκδίκηση». Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ Αττικής Γιώργος Ζαχαρόπουλος αναφέρει ότι οι αλλοδαποί Ρομά εκβιάζουν τους οδηγούς απορριμματοφόρων να αδειάσουν τα απορρίμματα σε συγκεκριμένα σημεία ώστε οι ρακοσυλλέκτες «να ξεχωρίζουν με την ησυχία τους τα μέταλλα». Οταν τον Αύγουστο του 2008 οδηγός απορριμματοφόρου αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των ρακοσυλλεκτών, έμεινε αρκετές ημέρες στην εντατική και τελικά «έχασε» την όρασή του…

Ανεξέλεγκτη η «μαφία του χαλκού»

Η «μαφία του χαλκού» δρα ανεξέλεγκτη και μακριά από τη χωματερή της Φυλής. Πάμπολλα περιστατικά δολιοφθοράς καταγράφονται σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ, αλλά και στο δίκτυο του ΟΣΕ. Οι δράστες, στην πλεινότητά τους Ελληνες Ρομά και υπήκοοι Πακιστάν, αφαιρούν καλώδια από το δίκτυο του ΟΣΕ ή ακόμα και από πυλώνες της ΔΕΗ, παίρνουν τον χαλκό και στη συνέχεια τον πωλούν σε μάντρες με «σκραπ». Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν 5 Ελληνες Ρομά και τρεις Πακιστανοί για κλοπή καλωδίων από τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αθήνα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για 9 (!) υποθέσεις κλοπών στις περιοχές των Αγ. Αναργύρων, Αχαρνών, Μεγάρων, με συνολική ζημία για τον οργανισμό 250.000 ευρώ. «Ανεξέλεγκτες» χαρακτηρίζονται και από τη διοίκηση της ΔΕΗ οι κλοπές μετασχηματιστών από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε αναφορές που έχει καταθέσει η επιχείρηση στην Ελληνική Αστυνομία. Στη διάρκεια του 2010 έχουν καταγραφεί 630 κλοπές με δράστες κυκλώματα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο χαλκού. Οπως έχει πρόσφατα αποκαλύψει η «Κ», η αξία των κλαπέντων μετασχηματιστών υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Θήβα, Λάρισα, Καρδίτσα και Λαμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT