Τα στρατόπεδα κλείνουν παρά τις αντιδράσεις

Τα στρατόπεδα κλείνουν παρά τις αντιδράσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή, συναντήσεις ομάδων βουλευτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επιστολές εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργισμένες ανακοινώσεις τοπικών φορέων και Επιμελητηρίων: το ενδεχόμενο και μόνο για κλείσιμο ορισμένων στρατοπέδων προκάλεσε μεγάλο κύκλο αντιδράσεων και είχε ως αποτέλεσμα κάποια από αυτά να… ανοιγοκλείνουν από μέρα σε μέρα. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της ηγεσίας, πολιτικής και φυσικής, των Ενόπλων Δυνάμεων να κλείσουν κάποια από τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ετσι, η αρχική εισήγηση για κλείσιμο, μεταξύ άλλων, στρατοπέδων στο Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Σταυρούπολη Ξάνθης, την Αρτα, το Αργος Ορεστικό, φαίνεται δεκτική τροποποιήσεων, υπό το βάρος και των αντιδράσεων τοπικών βουλευτών, φορέων και παραγόντων.

Επιχειρήματα

Ο ιστορικός χαρακτήρας της μιας περιοχής, οι ανησυχίες των ακριτών της άλλης, η οικονομική αφαίμαξη μιας τρίτης λόγω της απομάκρυνσης όλων των υπηρεσιών, η επίκληση της ανάγκης για αποκέντρωση, το εθνικό φρόνημα των κατοίκων, τα φώτα και οι ήχοι από τις σειρήνες των στρατοπέδων και η κατευναστική επίδρασή τους στις ανησυχίες των ντόπιων, είναι μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ανατραπεί το κλείσιμο των στρατοπέδων.

Ο επανασχεδιασμός της χωροταξικής ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα είναι θέμα που χρονίζει, κυρίως υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Οπως αναφέρει έμπειρος στρατιωτικός, από το 1974 ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του στρατού στράφηκε προς Ανατολάς χωρίς να εγκαταλειφθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, που εξυπηρετούσε τον πρότερο προσανατολισμό προς Βορράν.

Ετσι, δεκάδες στρατόπεδα σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, απλά και μόνο διότι στην πολιτική απόφαση για το κλείσιμό τους βάρυνε το πολιτικό κόστος και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενώ και στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων η λειτουργία τους εξυπηρετεί την ύπαρξη θέσεων βαθμοφόρων.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και τη λειτουργία των στρατοπέδων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι έχουν ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα ενεργά στρατόπεδα που τα χρειάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, αυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και τα ζητούν οι τοπικοί Δήμοι και τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα αξιοποιηθούν, στο πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τον χειρισμό του θέματος ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη. Ετσι, από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμυνας αποδίδουν μέρος του θορύβου που προκλήθηκε στη βεβιασμένη ενέργεια ενστόλων να δημοσιοποιήσουν τις εισηγήσεις τους για τα προς κατάργηση στρατόπεδα. Οπως αναφέρουν, αυτό προκάλεσε την εύλογη και κατανοητή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους, οι ανησυχίες των οποίων δεν μπορούν να αγνοηθούν, ενώ για τις τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη δημογραφικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, επιχειρησιακά, χωροταξικά κριτήρια.

Ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη το κλείσιμο του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο, την εκλογική του περιφέρεια, σε δηλώσεις του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πίσω από τις όποιες καθυστερήσεις και τους επανασχεδιασμούς, κρύβονται σκοπιμότητες. «Ως πολιτικός και κυρίως ως μέλος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βάζω πρώτα απ’ όλα την άμυνα της χώρας, την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και όχι την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που τις είδαμε, δυστυχώς, να εμφανίζονται και να επιβάλλονται στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT