Μελισσοκόμος και όχι μελισσοτρόφος

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίκο μιας αλυσίδας θεωρεί τον εαυτό του ο Γιάννης Πρωτοψάλτης, μελισσοκόμος από τα Κύθηρα. Της φυσικής αλυσίδας. Εκείνος υπηρετεί τη μέλισσα που υπηρετεί τη Φύση, που υπηρετεί τη ζωή. Η αγάπη του για τις μέλισσες, κληρονομιά από τον αδελφό του, τον πρώτο διδάξαντα της οικογενείας, ξεχειλίζει σε κάθε του κουβέντα. Οι γνώσεις του, επίσης. «Είμαι μελισσοκόμος και όχι μελισσοτρόφος», δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν τρέφουμε εμείς τη μέλισσα, αντίθετα, τρεφόμαστε από το φαγητό της». Αυτό που κάνει ξεχωριστό το μέλι των Κυθήρων είναι η χλωρίδα του τόπου. «Εχουμε πολύ θυμάρι και άπειρα άλλα αρωματικά», λέει ο Γιάννης Πρωτοψάλτης. Φίνο και ξεχωριστό, κέρδισε παμψηφεί τον θαυμασμό των σεφ μας στη γευσιγνωσία και ζήτησαν αμέσως να μάθουν πού μπορούν να το προμηθευτούν. Εδώ, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο Γιάννης έχει 400 μελίσσια και παράγει περί τους 2 τόνους μέλι τον χρόνο. Δεν θέλει να βάλει περισσότερα. Γιατί έπειτα θα πάψει η παραγωγή να περνάει από το χέρι του και θέλει να παραμείνει μελισσοκόμος, όχι έμπορος μελιού. Για όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν, λοιπόν, δύο λύσεις υπάρχουν: η τηλεφωνική παραγγελία και το ταξίδι στα Κύθηρα. Οταν παρέλαβε το βραβείο του, δήλωσε: «Ελπίζω να είναι μια επιπλέον ώθηση για να ακολουθήσουν κι άλλοι τον δρόμο της μελισσοκομίας».

Γιάννης Πρωτοψάλτης, Θυμαρίσιο Μέλι Κυθήρων, Μητάτα Κυθήρων, τηλ.: 27360-33.010, κιν. 6977692745, ιστοσελίδα: www. aplynori. gr.

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT