Κουκουλοφόροι εναντίον ΠΑΜΕ για μια θέση στο Σύνταγμα

Κουκουλοφόροι εναντίον ΠΑΜΕ για μια θέση στο Σύνταγμα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλιβερές σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος. Ενα ξέσπασμα πρωτοφανούς βίας, που παρέσυρε με την ίδια μανία ανήλικους κουκουλοφόρους με αντιασφυξιογόνες μάσκες και ηλικιωμένους συνδικαλιστές με «γυμνά» πρόσωπα. Στο αποκορύφωμα των εργατικών κινητοποιήσεων, οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα μπλοκ των διαδηλωτών δεν έπεσαν για χάρη του κοινού αγώνα, αλλά αντίθετα υψώθηκαν ανάμεσά τους τείχη ανυπέρβλητα. Μεσήλικες, μέλη των συνδικάτων Μετάλλου, με τον Ριζοσπάστη στην τσέπη του σακακιού, έπαιρναν μέρος σε σώμα με σώμα μάχες με νεαρούς ντυμένους με μαύρα φούτερ και κουκούλες. Ανθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, με πρόσωπα όμως εξίσου παραμορφωμένα από την ένταση και την οργή.

Μέσα από τις γραμμές τους, ο ένας έδειχνε στο μέρος του άλλου, φωνάζοντας τις ίδιες λέξεις: «ρουφιάνοι», «προδότες», «συνεργάτες της Αστυνομίας». Τα ΜΑΤ παρακολουθούσαν για ώρα τα γεγονότα από το προαύλιο του Κοινοβουλίου, περιμένοντας εντολές από την -για 30 και πλέον λεπτά σιωπηλή- ηγεσία τους. Η εμπροσθοφυλακή του ΠΑΜΕ, μέλη του συνδικάτου Οικοδόμων ή των εργαζομένων στη Χαλυβουργική, φορώντας κράνη και κρατώντας ξύλινα ρόπαλα, σχημάτιζαν ανθρώπινες αλυσίδες και καταδίωκαν βαδίζοντας συντεταγμένα τις ομάδες των κουκουλοφόρων που είχαν προσπαθήσει να διασπάσουν τις γραμμές τους. Οι τελευταίοι υποχωρούσαν, ανασυντάσσονταν και απαντούσαν εκτοξεύοντας μάρμαρα, καπνογόνα και βόμβες μολότοφ στο πλήθος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ. Για μία περίπου ώρα, η μάχη μαινόταν στο τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Βουκουρεστίου, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασ. Γεωργίου.

Η ένταση ήταν τέτοια που συνδικαλιστές απομάκρυναν γρήγορα από το μέτωπο όσους τραυματίζονταν από τα μάρμαρα που εκτοξεύονταν εκατέρωθεν και επέστρεφαν παίρνοντας θέση στις αλυσίδες. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης συνοδευόταν από συνθήματα για την ανύψωση του ηθικού: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» φώναζαν δυνατά τα μέλη του ΠΑΜΕ πριν βαδίσουν με μέτωπο στον «εχθρό», «αλήτες, λέρες, εργατοπατέρες» απαντούσαν τα μέλη του μαύρου μπλοκ. Στα επεισόδια, νεαροί με ντύσιμο που παρέπεμπε σε αντιεξουσιαστές ξυλοκοπήθηκαν από συνδικαλιστές και ορισμένοι μάλιστα οδηγήθηκαν συνοδεία μελών του ΠΑΜΕ στους άνδρες των ΜΑΤ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αμέσως μετά σχηματίζονταν πηγαδάκια όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνδικαλιστές ακούγονταν να λένε μεταξύ τους «φαινόταν ότι ήταν ασφαλίτης».

Οπλισμένοι σαν αστακοί

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 2.30 μ. μ. στην πάνω γωνία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Μέλη του μαύρου μπλοκ, που είχαν γεμίσει την οδό Βασ. Γεωργίου, προσπάθησαν να φτάσουν στη Βουλή που ήταν κυκλωμένη από διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. Οι τελευταίοι τους απώθησαν και εκείνοι απάντησαν με κροτίδες, καπνογόνα, πυροσβεστήρες και μολότοφ. Σχεδόν ταυτόχρονα, δεύτερο μέτωπο σχηματίστηκε στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου, όπου ξέσπασαν ακόμα σφοδρότερες μάχες μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και κουκουλοφόρων. Στην εμπροσθοφυλακή, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων. Παρών, ο γενικός γραμματέας της ΚΝΕ.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε με σχεδόν 40λεπτη καθυστέρηση από την οδό Σταδίου. Δυνάμεις των ΜΑΤ καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους στον δρόμο μπροστά από τα τρία κεντρικά ξενοδοχεία, ενώ το ίδιο έκαναν από την πάνω πλευρά τα μέλη του ΠΑΜΕ. Οι αντιεξουσιαστές εγκλωβίστηκαν στο μέσον της πλατείας Συντάγματος και δέχονταν πέτρες από άτομα στις οδούς Αμαλίας και Βασ. Γεωργίου. Πολλοί τραυματίστηκαν.

Μόλις η ένταση κόπασε, το ΠΑΜΕ ανασυγκροτήθηκε μπροστά στη Βουλή, ενώ οι αντιεξουσιαστές διασπάστηκαν σε μικρές ομάδες στην κάτω πλευρά της πλατείας. Μέχρι να αποχωρήσει το ΠΑΜΕ στις 5 μ. μ., διαδηλωτές πλησίαζαν τους συνδικαλιστές που σχημάτιζαν αλυσίδες, άλλοι τους χειροκροτούσαν ειρωνικά και άλλοι διαπληκτίζονταν μαζί τους, φωνάζοντας «παίρνετε τη δουλειά των ΜΑΤ», «προστατέψατε τη Βουλή». «Την πορεία μου προστάτεψα», απαντούσαν εκείνοι, «ας κάνατε κι εσείς το ίδιο».

Μέχρι εκείνη την ώρα η είδηση του θανάτου του 53χρονου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ δεν είχε κυκλοφορήσει στην πλατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT