Κατεδαφίσεις καταυλισμών Ρομά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Επιχείρηση για την κατεδάφιση παράνομων παραπηγμάτων, στα οποία διαμένουν Ρομά, έχει ξεκινήσει ο Δήμος Πατρέων, ενώ από την πλευρά της η Αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους σε καταυλισμούς Ρομά που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα με σκοπό, όπως ανακοίνωσε, την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Πριν από λίγες ημέρες συνεργεία του δήμου προχώρησαν, μετά την έκδοση σχετικού πρωτοκόλλου, στην κατεδάφιση 20 παράνομων παραπηγμάτων, στην περιοχή Βραχνέικα, όπου διέμεναν Ρομά κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και στην απομάκρυνση οτιδήποτε αποτελούσε, σύμφωνα με τον δήμο, εστία μόλυνσης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σιγαλό, «η απόφαση ελήφθη μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που έβλεπαν σε ένα κοινόχρηστο χώρο να ξεφυτρώνουν παραπήγματα, να αυξάνονται διαρκώς τα περιστατικά μικροεγκληματικότητας και να απειλείται η δημόσια υγεία». Ακόμη, πρόσθεσε ότι όσοι κατοικούσαν στα κατεδαφισμένα παραπήγματα δεν έχουν καμία σχέση με τους Ρομά που διαμένουν στην ίδια περιοχή, οι οποίοι έχουν στέγη και εργασία και έχουν ενταχθεί στην τοπική κοινωνία.

Οτι δεν θα μπορούν να φροντίζουν τα άρρωστα παιδιά τους διαμένοντας στο ύπαιθρο διαμαρτύρονται οι Ρομά, που είδαν να χάνουν την προσωρινή στέγη τους, αν και παραδέχονται ότι τα παραπήγματα ήταν παράνομα. Κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης υπήρχε σε επιφυλακή αστυνομική δύναμη, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει. Οπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Σιγαλός, οι επιχειρήσεις για την κατεδάφιση παράνομων παραπηγμάτων Ρομά από χώρες της Βαλκανικής θα συνεχισθούν και σε άλλες περιοχές της Πάτρας, όπως η Παραλία και η Αγυιά.

Η πρόσφατη επιχείρηση κατεδάφισης καταυλισμού Ρομά δεν ήταν η πρώτη στην Πάτρα. Πριν από μερικούς μήνες είχαν κατεδαφιστεί στην περιοχή του Ρίου απαλλοτριωμένα σπίτια, μέσα στα οποία είχαν βρει στέγη οικογένειες Ρομά. Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η απομάκρυνση Ρομά από την περιοχή της Πανεπιστημιούπολης της Πάτρας, μετά την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Συλλήψεις

Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Αύγουστο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε καταυλισμούς Ρομά. Πριν από λίγες ημέρες έγινε έλεγχος σε καταυλισμό στην «Κεραία» του Πύργου, όπου συνελήφθησαν έξι άτομα για ληστεία, κλοπές, διαρρήξεις και εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις. Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν τους τελευταίους μήνες σε καταυλισμούς στα Βραχνέικα, στα Σαγέικα, στη Ροδοδάφνη, στον Αγιο Κωνσταντίνο Συμπολιτείας και στον Ρηγανόκαμπο Αχαΐας, στα Αγιοβασιλιώτικα Αγρινίου και έγιναν συλλήψεις για κλοπές, παράνομη κατοχή όπλων και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Επίσης προχθές έγινε εκτεταμένη επιχείρηση στην Κέρκυρα σε περιοχές όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά, όπως στο Λιβάδι Ρόπα, και έγιναν συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή και ρευματοκλοπή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά στη Δυτική Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT