Σήμα κινδύνου από τον «Αρκτούρο»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αποδειχθεί αρκετά σκληρός για να πεθάνει; Θα τα καταφέρει η αρκούδα, ο λύκος και ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης; Τα ερωτήματα αυτά αποκτούν σήμερα κρίσιμη σημασία για τον «Αρκτούρο», τη μη κυβερνητική οργάνωση που στα 21 χρόνια ζωής της συνέβαλε αποφασιστικά στο να γνωρίσουμε τις αρκούδες και γενικότερα την άγρια ζωή της Ελλάδας και να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους. Οπως ανακοίνωσε η ίδια η περιβαλλοντική οργάνωση «σήμερα που η οικονομική κρίση έχει πλήξει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα ο “Αρκτούρος’’ διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της λειτουργίας του. Προκειμένου να επιβιώσει με αμείωτη τη δράση του σε όλη την Ελλάδα, συρρικνώνεται διοικητικά και καταργεί τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Συνεχίζει στον φυσικό του χώρο, στα ψηλά βουνά της Δυτικής Μακεδονίας με τις αρκούδες, τους λύκους και τους ελληνικούς ποιμενικούς». «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σημαντική κάμψη των εσόδων από τους πολίτες, λόγω κρίσης προφανώς. Προχωρήσαμε στο επώδυνο μέτρο του κλεισίματος των γραφείων μας και της μείωσης του προσωπικού, για να διατηρήσουμε σε ζωή το βασικό μας έργο», λέει στην «Κ» ο κ. Πάνος Στεφάνου από το γραφείο Τύπου της οργάνωσης. Ο «Αρκτούρος» θα συνεχίσει να λειτουργεί με δικούς του πόρους τα μοναδικά πρότυπα Καταφύγια Αρκούδας και Λύκου, το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, το Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού, της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης, τον Κτηνιατρικό Σταθμό για την Περίθαλψη Τραυματισμένων Αγριων Ζώων, καθώς και δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στις δύο δεκαετίες ζωής και δράσης του ο «Αρκτούρος» έχει πλούσιο έργο. Οι περίπου 5.000 εθελοντές που συνέβαλαν στην προσπάθειά του στα χρόνια αυτά, και οι εκατοντάδες χιλιάδες που ήρθαν σε επαφή μαζί του δημιουργούν ελπίδες για το μέλλον. «Ο “Αρκτούρος” συνέβαλε στον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης της αρκούδας-χορεύτριας, στην απαγόρευση των τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα (πρώτη χώρα στην Ευρώπη), στην επαναχάραξη της Εγνατίας Οδού έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες στον βιότοπο των αρκούδων, στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Αρκούδας. Χαρίσαμε 600 Ελληνικούς Ποιμενικούς Σκύλους σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, φυτέψαμε περισσότερα από 150.000 δέντρα, εκπαιδεύσαμε περιβαλλοντικά περισσότερους από 4.000.000 Ελληνες. Αυτό το έργο πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Μπορεί να γίνει μέλος του «Αρκτούρου» με συνδρομή 50 ευρώ τον χρόνο ή να γίνει δωρητής. Μπορεί να υιοθετήσει μία αρκούδα, ένα λύκο ή έναν ελληνικό ποιμενικό σκύλο. Να επισκεφθεί τα καταφύγια στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας. Να προμηθευτεί προϊόντα «Αρκτούρου», ακόμα και να συμμετέχει μαζί με τον «Αρκτούρο» στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (ενισχύοντας έτσι την οργάνωση).

«Ο «Αρκτούρος» έχει και την γνώση και την εμπειρία για να προχωρήσει μπροστά. Δεν πρέπει να πάμε πίσω. Αυτήν την ώρα θέλουμε τους φίλους μας δίπλα μας», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT