Ελεύθερος ο Δημήτρης Κοντομηνάς, εγγύηση 5.000.000 ευρώ

Ελεύθερος ο Δημήτρης Κοντομηνάς, εγγύηση 5.000.000 ευρώ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δικαίωση του πελάτη τους, έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, να αφεθεί ο επιχειρηματίας ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. «Επικράτησαν ο νόμος και η λογική. Στην πορεία θα αποδειχθεί ότι είναι αμέτοχος ποινικών αδικημάτων» δήλωσε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ενώ ο Γρηγόρης Τσόλιας είπε: «Αναμένουμε το σκεπτικό των δικαστών, αν και κατά πλειοψηφία για μας είναι μεγάλη δικαίωση».

Βαρύτατοι οι περιοριστικοί όροι που επεβλήθησαν τον Δ. Κοντομηνά. Η απόφαση βγήκε με πλειοψηφία δύο προς ένα. Η εισαγγελέας υποστήριξε το αίτημα της προφυλάκισης επειδή, όπως υποστήριξε, ότι είναι επιχειρηματίας διεθνούς βεληνεκούς, έχει συγκεκριμένες εταιρίες στο εξωτερικό, υπεράκτιες και είναι ιδιοκτήτης εταιρίας αερομεταφορών ενώ ο ίδιος διαθέτει δικό του αεροσκάφος.

Από την πλευρά του κ. Κοντομηνά, αναφέρθηκε ότι δεν έχει παραβιάσει ποτέ περιοριστικούς όρους που του έχει θέσει η δικαιοσύνη, ενώ δεν έκανε προσπάθεια να διαφύγει.

Η εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή κράτηση του κ. Κοντομηνά ενώ ο ανακριτής πρότεινε την καταβολή μιας τεράστιας εγγύησης, ύψους 5 εκατ. ευρώ, και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Στην απολογία του ο Δημ. Κοντομηνάς υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στις εσωτερικές διεργασίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίες ενέκριναν τα δάνεια.

Χθες ο κ. Κοντομηνάς, μέσα από την απολογία του και τα υπομνήματα που κατέθεσε, επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της απάτης, συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο επιχειρηματίας έδωσε τις απαντήσεις του σχετικά με τα επισφαλή δάνεια που φαίνεται να έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για την εταιρεία πιστωτικών καρτών Postcredit που κατηγορείται ότι δημιούργησε ο ίδιος σε συνεργασία με το Τ.Τ. και για τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν σε εταιρείες του κ. Κοντομηνά.

Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε ηγεσία του Τ.Τ., κορυφαία στελέχη της οποίας είναι συγκατηγορούμενοί του. Σχετικά με τα δάνεια (στο σύνολό τους φτάνουν τα 110,5 εκατ. ευρώ) ο κ. Κοντομηνάς προέβαλε ως επιχείρημα για την αθωότητά του το γεγονός ότι την ευθύνη για τον έλεγχο των δανειοδοτήσεων είχαν τα στελέχη του φορέα που δανείζει. Εκείνος, ως επιχειρηματίας -όπως ανέφερε- ζήτησε δάνεια, ωστόσο δεν ήταν υποχρεωμένος να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Τ.Τ., αυτό έπρεπε να το κάνει το Δ.Σ. του Ταμιευτηρίου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στις εσωτερικές διεργασίες του Τ.Τ., οι οποίες ενέκριναν τα εν λόγω δάνεια. Η ληξιπρόθεσμη απαίτηση του Δημοσίου είναι 5 εκατ. ευρώ σχετικά με τα δάνεια, ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Ο κατηγορούμενος επέρριψε την ευθύνη στην ηγεσία του Τ.Τ. και όσον αφορά την υπόθεση με τις πιστωτικές κάρτες της εταιρείας Bestline (θυγατρική της εταιρείας ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων Κοντομηνά· η Bestline στο μεταξύ είχε μετονομαστεί σε Hellenic Post Credit). Ο κ. Κοντομηνάς υποστήριξε ότι η συνεργασία ήταν κερδοφόρα και για τις δύο πλευρές και μάλιστα μέσα σε τρία χρόνια (2008 – 2010) προέκυψαν κέρδη και μοιράστηκαν μερίσματα στους μετόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλευρά Κοντομηνά, το Τ.Τ. δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, παραβιάζοντας τον όρο περί μη ανταγωνισμού, αφού παρέλειψε να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών καρτών στην HBC. Μάλιστα, η ΔΕΜΚΟ κέρδισε στο διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε κατά του Τ.Τ., και το οποίο επιδίκασε την πληρωμή περίπου 34 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. στη ΔΕΜΚΟ ως ποινική ρήτρα. Μάλιστα, αντί να ζητήσει την άμεση είσπραξη των χρημάτων, αναφέρει η πλευρά Κοντομηνά, η ΔΕΜΚΟ ζήτησε «συμψηφισμό» του ποσού με τα χρέη της προς το Τ.Τ., το οποίο από την πλευρά του αρνήθηκε την πρόταση.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δάνεια, ο κ. Κοντομηνάς προχώρησε στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του Τ.Τ., ώστε να εγγράψουν πρόσθετα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ. Και δήλωσε διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την κατηγορία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η πλευρά Κοντομηνά αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί, καθώς όλες οι εταιρείες οι οποίες έλαβαν τα δάνεια έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς με διαχειριστή τον ίδιο, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί χρήματα από εταιρικούς σε προσωπικούς λογαριασμούς. Στο μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, πρώην στέλεχος του Τ.Τ., που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση, καθώς -ως μέλος υποεπιτροπής αξιολογήσεων του οργανισμούεισηγήθηκε τη χορήγηση τεσσάρων δανείων (δύο προς όμιλο Γριβέα, προς Κοντομηνά και Λαυρεντιάδη). Απολογούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί προ κρίσης την κατάρρευση που θα ακολουθούσε. Κάποια από τα δάνεια, είπε, εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και το 2012. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δουλειά του ήταν να αναφέρει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις για τη χορήγηση των δανείων και όχι να τα χορηγεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT