Αμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών που παραμένουν στη Λέσβο, μέσα στους επόμενους μήνες ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη νέα προσωρινή δομή που δημιουργήθηκε στον Καρά Τεπέ, έχουν εγκατασταθεί 9.500 άτομα.

Ταυτόχρονα 243 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό καθώς όλοι όσοι εισέρχονται στη νέα δομή υποβάλλονται σε τεστ. Οσοι εντοπίζονται θετικοί και οι άμεσες επαφές τους απομονώνονται σε ειδικό χώρο που έχει φτιαχτεί προκειμένου να υπάρξει έλεγχος της πανδημίας. 

«Πλέον η Μόρια τελείωσε, θα χτιστεί κάτι καλό από το μηδέν, κατά τα πρότυπα των ΚΥΤ των άλλων νησιών, σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τους αιτούντες», τόνισε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στη Bουλή. Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε, έως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να έχει αδειάσει επίσης ο καταυλισμός του δήμου που λειτουργούσε στον Καρά Τεπέ. Σε αυτόν τον καταυλισμό παραμένουν 971 άτομα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) κυρίως οικογένειες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οπότε και μπορούν να μεταβούν στην ενδοχώρα. 

Δύο 24ωρα πριν από την ανακοίνωση της πρότασης της Επιτροπής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπάρχει η εκτίμηση ότι «μικρές είναι οι πιθανότητες εκ βάθρου αλλαγών όσον αφορά τον τρόπο που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το θέμα», με βάση τις ισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών εντός της Ε.Ε. Πιθανότατα η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες πρώτης υποδοχής θα συνεχίσουν να σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, ενώ τα άλλα κράτη-μέλη θα προσφέρουν στήριξη σε εθελοντική όμως βάση ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος. «Οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά περισσότερες χώρες από όσες αυτή τη στιγμή πλήττονται ως χώρες πρώτης υποδοχής», τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.  

Τα στοιχεία τα οποία αφορούν τον αριθμό αιτήσεων ασύλου που υποδέχεται κάθε κράτος-μέλος σε σχέση με το ΑΕΠ, το μέγεθος της χώρας και τον πληθυσμό αποκαλύπτουν το πόσο ετεροβαρής είναι η κατανομή ανάμεσα στα κράτη-μέλη (γράφημα). Το μεγαλύτερο αναλογικά βάρος (στοιχεία Ευρωπαϊκή Αρχή Ασύλου ΕASO) σηκώνουν η Κύπρος και η Μάλτα. 

Η πρώτη υποδέχθηκε, το α΄ τρίμηνο του 2020, 2.955 αιτήματα ασύλου και η δεύτερη 735, ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν μικρή έκταση και πληθυσμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση  –με βάση τις προαναφερόμενες παραμέτρους– που στο ίδιο χρονικό διάστημα υποδέχθηκε 20.040 αιτήματα ασύλου. 

Στην άλλη πλευρά τής, σχεδόν, μηδενικής συμμετοχής στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, βρίσκονται χώρες όπως η Σλοβακία (40 αιτήσεις ασύλου το 1ο τρίμηνο του 2020), η Ουγγαρία (50) και η Εσθονία (15), οι οποίες έχουν υποδεχθεί ελάχιστους αιτούντες άσυλο και σύμφωνα με όσα δηλώνουν θα συνεχίσουν στην ίδια πολιτική. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά το τι θα συμφωνηθεί», τονίζει ο κ. Κώστας Λάβδας καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Η δημιουργία του νέου πλαισίου θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να ενθαρρυνθούν οι συνεργασίες σε επίπεδο όμως εθελοντικό», εκτιμά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT