Τρεις συλλήψεις «δείχνουν» την ΟΛΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αφετηρία έρευνας που ενδέχεται να οδηγήσει στην εξάρθρωση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» αντιμετωπίζουν τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. τις συλλήψεις των τριών αναρχικών, το απόγευμα της Τετάρτης, σε Κουκάκι και Πετράλωνα. Στην υπόγεια αποθήκη στο Κουκάκι, εξάλλου, βρέθηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές που παραπέμπουν στις βόμβες που έχει κατασκευάσει και πυροδοτήσει η οργάνωση. Στελέχη της Κατεχάκη προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως διαθέτουν ενδείξεις ότι ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο συντάκτης της προκήρυξης για την επίθεση της ΟΛΑ στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής». Την εκτίμησή τους αυτή βασίζουν σε πληροφορίες ότι λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου ανάληψης ευθύνης, ο συγκεκριμένος κατέστρεψε με οξύ και πέταξε στα σκουπίδια τον υπολογιστή που είχε χρησιμοποιήσει για τη σύνταξη της προκήρυξης. 

Προς το παρόν, πάντως, εις βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη οπλοκατοχή και όχι για τρομοκρατική δράση. Πρόκειται για δύο άνδρες 42 και 38 ετών και μία γυναίκα 36 ετών. Ο πρώτος φέρεται να εντοπίστηκε κοντά στην αποθήκη με τα εκρηκτικά στην οδό Αναστασίου Ζίννη. Αποτυπώματά του έχουν ήδη βρεθεί στο εσωτερικό της από τα συνεργεία της σήμανσης. Πήγε στο σημείο έχοντας προηγουμένως ειδοποιηθεί από την ιδιοκτήτρια της αποθήκης ότι ο χώρος πλημμυρίζει και πρέπει να γίνουν εργασίες.  

Παλιός γνώριμος

Πρόκειται για παλιό γνώριμο των διωκτικών αρχών, καθώς έχει κατηγορηθεί μαζί με τον δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το φθινόπωρο του 2019, μάλιστα, ο συλληφθείς είχε συμμετάσχει στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του φυγόποινου Παλαιοκώστα, με τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη να του αποδίδουν ενεργό ρόλο όχι μόνο στην έκδοση αλλά και στη συγγραφή του βιβλίου. Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, διατηρεί βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Την ιδιότητά του αυτή επικαλέστηκε και για τη μίσθωση της αποθήκης, με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, τον Σεπτέμβριο του 2019. Φέρεται να είπε στην ιδιοκτήτρια ότι διατηρεί εκδοτικό οίκο στη Θεσσαλονίκη και ότι ενδιαφέρεται να νοικιάσει τον χώρο για να αποθηκεύει βιβλία στην Αθήνα. 

Αντί για βιβλία, πάντως, στο 10 τετραγωνικών υπόγειο βρέθηκαν 7 μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας βάρους 1.600 γραμμαρίων το καθένα, 19 πυροκροτητές και σφαίρες από καλάσνικοφ. Μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και οι εκθέσεις ανάλυσης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανό οι συλληφθέντες να επιχειρούσαν –μέχρι το τέλος του έτους– κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος και η 36χρονη σύντροφός του συνελήφθησαν σε σπίτι στα Πετράλωνα, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο πιστόλια. Ο 38χρονος είναι επίσης γνωστός στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ήδη από το 2003 και τη σύλληψή του για συμμετοχή σε επεισόδια ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Τα χρόνια που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ το 2010 συνελήφθη ως ύποπτος για ένοπλη ληστεία τράπεζας στα Ψαχνά, κατηγορία για την οποία απηλλάγη μερικά χρόνια αργότερα. Από τα σπίτια των τριών κατηγορουμένων, καθώς και ένα ακόμη καφέ – βιβλιοπωλείο στην Κυψέλη που επίσης ερευνήθηκε, κατασχέθηκαν υπολογιστές, φορητές μονάδες αποθήκευσης, USB και άλλα ψηφιακά πειστήρια. 

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από επτά μήνες και για την πορεία της είχε καθημερινή ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. αφήνει υπονοούμενα για πιθανή ανάμειξη των τριών όχι μόνο σε τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και σε «πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου», όπως ένοπλες ληστείες εντός και εκτός Αττικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT