«Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη»

«Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Τα ξένα μέσα κάνουν λόγο για μία απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση. 

Το Associated Press κάνει λόγο για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Σημειώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε. 

«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» μεταδίδει το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.

Το BBC τονίζει ότι η δίκη διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια. «Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο και παρουσιάζει αναλυτικά το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων. 

Μάλιστα η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, υπό τον τίτλο «Ενοχοι νεοναζί ηγέτες για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας» φιλοξενείτο επί τουλάχιστον δύο ώρες ως πρώτη είδηση στο βρετανικό δίκτυο. 

«Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη»-1

Για ιστορική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος κάνει λόγο και η Deutsche Welle. «Θάνατος στον φασισμό» είναι ο υπότιτλος της ανταπόκρισής της.

Ο Guardian από την πλευρά του σχολιάζει πως η Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή και σημειώνει ότι η ακροαματική διαδικασία «ήταν η μεγαλύτερη δίκη νεο – φασιστών από την ποινική δίωξη των Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Σε εκτενές τους άρθρο οι New York Times θυμίζουν ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». Προειδοποιούν δε πως «παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», αφού όπως αναφέρουν, ορισμένα στελέχη της οργάνωσης έχουν προχωρήσει στη σύσταση δικών τους κομμάτων με παρόμοιες θέσεις. 

«Ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» γράφει η Wall Street Journal, που δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή το 2012. «Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας και συνεχίζει: «Το 7% στις εκλογές του 2012 αποκαλύπτει το πώς η οργή απέναντι στα mainstream πολιτικά κόμματα της Ευρώπης λειτούργησε ως ευκαιρία για ακραίες ομάδες».

Εκτεταμένες είναι οι αναφορές και στον γερμανικό Τύπο.

Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν νωρίτερα σήμερα έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, με το συγκεντρωμένο πλήθος και την έντονη αστυνομική παρουσία.

Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, την στάση της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».

Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD, ενώ και η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της.

Ανταποκρίσεις δημοσιεύονται στο σύνολο των γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Δικαστήριο καταδικάζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής», γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Καταδίκη για τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT