Τροπολογία μετά την απόφαση ΣτΕ για «Μεγάλο Περίπατο»

Τροπολογία μετά την απόφαση ΣτΕ για «Μεγάλο Περίπατο»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διάταξη για τη συνέχιση των ρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί, στο πλαίσιο των πιλοτικών παρεμβάσεων για τον «Μεγάλο Περίπατο», κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», το οποίο συζητούνταν χθες στη Βουλή. 

Με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς, παρατείνονται επ’ αόριστον οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο κέντρο της Αθήνας «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19». 

Οπως προβλέπει η τροπολογία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και από άλλους δήμους, «με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας κατά παρέκκλιση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ύστερα από μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητάς τους είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς της αρμοδιότητας τους, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας». 

Παράλληλα προβλέπεται ότι είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρομών κίνησης πεζών ή ποδηλάτων και διαδρομών ήπιας κυκλοφορίας. 

Οι αποφάσεις, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ισχύουν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, η ισχύς των ρυθμίσεων μπορεί να παραταθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με απόφασή του, ακύρωσε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των έργων για τον «Μεγάλο Περίπατο» στην Αθήνα. Το σκεπτικό της απόφασης δεν υπεισέρχεται πάντως στην ουσία των ρυθμίσεων, αλλά αφορά το γεγονός ότι η εξουσιοδότηση για το έργο περιλήφθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα κυκλοφοριακά μέτρα για τον κορωνοϊό, κάτι που, όπως κρίθηκε από το ΣτΕ, δεν θα έπρεπε. Με την τροπολογία που κατατέθηκε, είναι δυνατή η συνέχιση ισχύος των ρυθμίσεων για την εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT