Θα θυμάστε βέβαια όλους εκείνους τους επίδοξους μαραθωνοδρόμους που έτρεχαν σε πάρκα, πεζόδρομους ή και κανονικά στη μέση του δρόμου, στέλνοντας μήνυμα με κωδικό 6 για σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ηταν κυριολεκτικά παντού, καθιστώντας την Ελλάδα για περίπου ένα τρίμηνο την πιο… fit χώρα του κόσμου. Εξίσου αφοσιωμένοι ήταν όσοι γυμνάζονταν μέσα στο σπίτι· αυτούς τους καταλάβαινες από τα περίεργα ποδοβολητά, τους ξερούς μεταλλικούς κρότους και τα άναρθρα βογκητά που διαπερνούσαν τους τοίχους των πολυκατοικιών. Με ένα χειμώνα μπροστά μας, που προβλέπεται δύσκολος από πλευράς πανδημίας, τα περισσευούμενα δωμάτια των σπιτιών μετατρέπονται άρον άρον σε μίνι γυμναστήρια, οι αλτήρες με τα βάρη παίρνουν θέση δίπλα στο κρεβάτι και η κωπηλατική γίνεται κομμάτι του ντεκόρ στο σαλόνι.
«Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε από τις παραγγελίες. Είχαμε πελάτες οι οποίοι μας έλεγαν πως έκλειναν το τηλεφωνικό τους κέντρο για να μην τρελαθούν. Μιλάμε για συνολική αύξηση του τζίρου πάνω από 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Και πέρυσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Η παράνοια κράτησε 20-25 ημέρες και μετά άρχισαν να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Ομως ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει ακόμη και τα πιο ακριβά προϊόντα. Πλέον έχει αυξηθεί ο χρόνος που χρειάζεται η παραγωγή παγκοσμίως κι έτσι οι παραγγελίες αργούν· κάθε κοντέινερ που έρχεται πάντως διατίθεται σχεδόν αμέσως», μας λέει ο Αρης Μαυρίδης, από την εταιρεία ΜΕΚΜΑ, εισαγωγέα και αντιπρόσωπο οργάνων γυμναστικής που προμηθεύει πολλά καταστήματα λιανικής.
Ολοι αυτοί οι ασκούμενοι στο σπίτι, φυσικά, δεν είναι απαραίτητα γνώστες του αντικειμένου, ούτε έχουν τη γυμναστική για μοναδική τους ασχολία. Πρέπει λοιπόν να προσέχουν για να πετύχουν τους στόχους τους και (κυρίως) να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις. «Η γυμναστική στο σπίτι έχει να κάνει με την εμπειρία καθενός. Ενας σχετικά αρχάριος καλό είναι να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού –υπάρχουν πλέον αρκετοί που προσφέρουν και διαδικτυακές συνεδρίες– και μαζί να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα προπόνησης που θα ταιριάζει στις ανάγκες και στους στόχους του. Ο γυμναστής θα βελτιώσει τις τεχνικές, θα δώσει συμβουλές και θα προλάβει τραυματισμούς· όταν πια αποκτήσει κανείς επαρκή εμπειρία, μπορεί να ασκηθεί και μόνος του», επισημαίνει η γυμνάστρια και συνιδρύτρια του Street Workοut Athens, Τώνια Γουνιτσιώτη.
Εναν ασκούμενο στο σπίτι θα τον καταλάβεις εάν ρίξεις μια ματιά στην αρχική σελίδα του λογαριασμού του στο YouΤube. Γυμναστές, bodybuilders, βίντεο του τύπου «κάνε αυτό για τεράστιους δικέφαλους», «προπόνηση μόνο με αλτήρες» κ.ο.κ. έχουν την τιμητική τους, σε έναν κυκεώνα πληροφορίας, ο οποίος κρύβει μέσα του αρκετές σοβαρές δουλειές, αλλά και μπόλικη παραπληροφόρηση. «Στο YouΤube υπάρχουν όντως πολύ καλά προγράμματα, όμως για να αποκτήσεις τα κριτήρια να αξιολογήσεις όσα θα βρεις εκεί πρέπει να είσαι έμπειρος. Να έχεις έρθει σε επαφή με γυμναστές, να έχεις μιλήσει για τους στόχους σου κτλ. Ακόμη και βίντεο με εκατομμύρια views και διάσημους πρωταγωνιστές δεν σημαίνει πως είναι πιστοποιημένα. Μπορεί απλώς άνθρωποι με ωραία σώματα να δείχνουν ασκήσεις και να λένε πώς απέκτησαν εκείνοι τους κοιλιακούς τους. Κακά τα ψέματα, έτσι δημιουργείται ένα πρότυπο μη ρεαλιστικό. Το να κάνεις κοιλιά “φέτες” σε ένα μήνα απλώς δεν γίνεται», λέει σχετικά η Τ. Γουνιτσιώτη.
Η ίδια, στα προγράμματα του Street Workοut Athens, βγάζει τους ασκούμενους έξω από το παραδοσιακό γυμναστήριο και τους… τρέχει: «Στη γυμναστική έξω εκπαιδεύεσαι. Μαθαίνεις να ντύνεσαι σωστά και μόλις συνηθίσεις δεν θέλεις μετά να ξαναμπείς μέσα. Και ψυχολογικά βοηθάει πολύ περισσότερο να βλέπεις ουρανό παρά το ταβάνι».
Ρεαλιστικοί στόχοι, χρήσιμες εφαρμογές
Οργανα γυμναστικής, βάρη, σχοινιά, λάστιχα, στρώματα· ό,τι και να χρησιμοποιείτε στις τακτικές αθλοπαιδιές στο σπίτι, οι ειδικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε συμφωνούν στις παρακάτω συμβουλές.
• Εντάξτε τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας με σταθερότητα, ακόμη και αν δεν ασκηθείτε κάθε ημέρα. Κάντε προσπάθεια να τηρήσετε τα ωράρια, σαν να πηγαίνατε στο γυμναστήριο.
• Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, κατά προτίμηση με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ιδιαιτέρως αν δεν έχετε εμπειρία στη γυμναστική. Πάνω σε αυτούς θα καταρτιστεί και το ανάλογο πρόγραμμα προπόνησης.
• Αν είστε άνω των 45-50 ετών, είναι καλό να συμβουλευθείτε γυμναστή, ο οποίος θα πάρει ιστορικό άσκησης και υγείας, έτσι ώστε να καταρτίσει ένα ασφαλές και σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις σας πρόγραμμα.
• Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση, είτε θέλουμε να χάσουμε κιλά είτε να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Οι τροφές ως «καύσιμο» του οργανισμού πρέπει να είναι ποιοτικές και στις κατάλληλες ποσότητες. Για όσους περνούν πολλές ώρες πλέον στο σπίτι –και δίπλα στο ψυγείο– λόγω τηλεργασίας, καλό είναι να βρουν μικρά «κόλπα» ώστε να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού. Από την άλλη, μια τέτοια περίσταση είναι καλή ευκαιρία ώστε να μαγειρέψουμε και να φάμε πολύ πιο υγιεινά από όσο αν ήμαστε έξω.
• Στο Διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές –και στα ελληνικά– που μπορούν να βοηθήσουν στον καταρτισμό και στην τήρηση ενός προγράμματος εκγύμνασης και διατροφής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Workout Trainer, εφαρμογή που βοηθά να δημιουργήσετε και να βελτιώσετε την εκγύμνασή σας με νέες ασκήσεις και ρουτίνες.
Επίσης το Run Keeper, το οποίο είναι αφιερωμένο στις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και το περπάτημα, και το Yazio, το οποίο λειτουργεί σαν θερμιδομετρητής, ενώ παράλληλα βοηθά να προγραμματίσετε με ακρίβεια τη διατροφή σας και να ελέγχετε τις τυχόν υπερβάσεις.
Πτώση τζίρου πάνω από 60%
Μπορεί η γυμναστική στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους να είναι η καινούργια τάση λόγω πανδημίας, ωστόσο τα παραδοσιακά γυμναστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν. «Δυστυχώς η εικόνα που έχει περάσει για τα γυμναστήρια είναι η χειρότερη δυνατή. Εκλεισαν πρώτα και άνοιξαν (αδικαιολόγητα) τελευταία, ενώ η τηλεόραση βομβαρδίζει τον κόσμο με θεωρίες ότι εκεί κολλάς τον ιό. Στην πραγματικότητα κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί σε γυμναστήριο», μας λέει ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Alter Life, Δημήτρης Κουκουφλής και συνεχίζει: «Η πτώση του τζίρου μεσοσταθμικά είναι πάνω 60% και αρκετοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω πως το ζήτημα έχει ημερομηνία λήξης και για αυτό ανοίξαμε 5 καινούργια γυμναστήρια μέσα στην πανδημία, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Πολλά από αυτά άλλωστε όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τις τακτικές απολυμάνσεις κ.ά. τα εφαρμόζαμε και από πριν, γιατί απλώς έτσι είναι το σωστό».