22 συλλήψεις κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

22 συλλήψεις κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρείς αναρχικοί από το Γαλατσι και εννέα υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη στο Νεο Ηράκλειο συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για απείθεια.

Σημειώνεται ότι οι δύο συγκεντρώσεις, είχαν απαγορευτεί από το βράδυ του Σαββάτου με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ..

Παρ’ όλα αυτά, χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη εκεί όπου είχε προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωσή τους και ως απάντηση, συγκεντρώθηκαν και αναρχικοί στο σημείο όπου είχαν εξαγγείλει την αντισυγκέντρωση.

Η αστυνομία παρενέβη και έγιναν συνολικά 24 προσαγωγές. 

Επιπλέον, σύμφωνα με επισημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., η υποδιεύθυνση κρατικής Ασφαλείας ερευνά τρεις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από τα ΜΑΤ. 

Η πρώτη αφορά σε επίθεση των ΜΑΤ σε καφετέρια όπου βρήκαν καταφύγιο αντιεξουσιαστές και ειδικότερα στον τραυματισμό ενός πέντάχρονου παιδιού που βρισκόταν με τον πατέρα του στο σημείο. 

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία κακοποίηση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά ένα περιστατικό που έγινε γνωστό από ανάρτηση φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει γυναίκα χτυπημένη στο κεφάλι να μεταφέρεται με ΕΚΑΒ (από το σημείο όπου βρίσκονταν οι αναρχικοί).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τέσσερις από τους συλληφθέντες, κατόπιν τραυματισμού τους στο σημείο, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου παραμένει προς νοσηλεία μία γυναίκα ενώ σε όλους χορηγήθηκαν παραγγελίες για εξέτασή τους από αρμόδιο ιατροδικαστή.

Το τρίτο συμβάν αφορά σε γυναίκα που φέρεται να ζαλίστηκε (κατά πάσα πιθανότητα από χημικά) και έπεσε κάτω ενώ βρισκόταν στο νεκροταφείο στο Νεο Ηράκλειο (όπου βρίσκονταν οι υποστηρικτές του Ηλ. Κασιδιάρη) , με την αστυνομία, ωστόσο, να υποστηρίζει ότι δεν μπήκε στο νεκροταφείο.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

«Χθες το απόγευμα, έλαβε χώρα μη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στην Αθήνα από ομάδα 50 περίπου ατόμων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια.

Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης της COVID-19, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο και προκλήθηκαν φθορές σε υπηρεσιακό εξοπλισμό και συγκεκριμένα σε δύο κράνη και ένα ζευγάρι καλαμίδες.

Συνελήφθησαν συνολικά δεκατρία 13 άτομα,  δέκα άνδρες και τρεις γυναίκες, από τους οποίους ένας άνδρας συνελήφθη εντός του παραπάνω καταστήματος, αφού προηγουμένως χτύπησε αστυνομικό με κοντάρι που έφερε και το οποίο κατασχέθηκε, ενώ επιπλέον χτύπησε αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια του για να αποτρέψει τη σύλληψή του.

Στην κατοχή τεσσάρων  από τους υπόλοιπους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία ξύλινα και ένα μεταλλικό κοντάρι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τέσσερις από τους συλληφθέντες, κατόπιν τραυματισμού τους στο σημείο, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο όπου παραμένει προς νοσηλεία μία γυναίκα ενώ σε όλους χορηγήθηκαν παραγγελίες για εξέτασή τους από αρμόδιο ιατροδικαστή.

Κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο κατάστημα, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε μία φορά χρήση δακρυγόνου αερίου (φυσούνα).

Δύο περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή μετά από δύο ώρες) από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι  καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται ατεκμηρίωτα σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Γενικότερα σημειώνεται ότι οι αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα. Η Αστυνομία τις διερευνά ως καταγγελίες και ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, διαδικασία την οποία εφαρμόζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.»

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT