Η «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης έκλεισε με Κορρέ

Η «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης έκλεισε με Κορρέ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις δηλώσεις του ακαδημαϊκού και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) Μανόλη Κορρέ έκλεισε το θέμα της «τσιμεντοποίησης» της Ακρόπολης, το οποίο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε «fake news» που ζημιώνει τη χώρα. Οπως εξήγησε ο κ. Κορρές, οι νέες διαστρώσεις της Ακρόπολης γίνονται σε αντικατάσταση των παλαιότερων επιφανειών, που είχαν την ίδια σύσταση, αλλά είχαν φθαρεί καθώς δημιουργήθηκαν το 1976. Σχετικά με τα υλικά, διευκρινίσθηκε ότι μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τον έλεγχο διαφόρων υλικών από την ΕΣΜΑ, επιλέχθηκε η χρήση σκυροδέματος με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει με έναν τεχνητό λίθο, αντίστοιχο με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των μνημείων.

Οι διάδρομοι στην Ακρόπολη θα εξυπηρετήσουν τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, αλλά και τη μεταφορά βαρέων υλικών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εργασίες, ενώ, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ στην τελευταία και πιο ψύχραιμη ανακοίνωσή του, η νέα διάστρωση είναι πιο ασφαλής για τους επισκέπτες και επιπλέον αποκαθίσταται η αρχαία χάραξη της οδού των Παναθηναίων.

«Για τους παλαιότερους, όπως και εγώ, τέτοια έργα, παρά την επιστημονική ορθότητα και την κοινωνική χρησιμότητά τους, συνεπάγονται και απώλειες συναισθηματικής κυρίως φύσεως», σημειώνει ο κ. Κορρές, «όμως ό,τι κυρίως επιβάλλεται σε κάθε περίσταση ανάληψης ευθυνών είναι η στάθμιση οφέλους και απώλειας, που θα ήταν αχαριστία να μην τη δεχόμαστε όταν τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα». Ο κ. Κορρές ενημέρωσε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκε στον Ιερό Βράχο για να επιθεωρήσει τις εργασίες κατασκευής των διαδρόμων προσβασιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT