Προσδιορίστηκε το ρήγμα, από το οποίο προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο, μεγέθους 7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).
Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο δύο παιδιών στη νησί της Σάμου, ενώ στην επαρχία της Σμύρνης, στις τουρκικές ακτές, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τα προκαταρκτικά δεδομένα, σύμφωνα με την εταιρεία Temblor η οποία εξετάζει μοντέλα καταστροφών, δείχνουν ότι το ρήγμα που έσπασε στον σεισμό της Σάμου, διολίσθησε κατά 1,8 μέτρα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ρήξη σημειώθηκε σε ένα μήκους 37 χιλιομέτρων ρήγμα.
Το άνω άκρο της ρήξης – το τμήμα του ρήγματος που διολίσθησε πλησιέστερα στην επιφάνεια – βρίσκεται σε ρηχό βάθος 1,5 χιλιόμετρου, κοντά στη βόρεια ακτή της Σάμου.
The fault responsible for last week’s destructive Samos earthquake has been identified. Learn more in @Temblor’s latest. https://t.co/YJJ6iSF29T
— temblor (@temblor) November 6, 2020
Η περιοχή της Σάμου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πλάκας του Αιγαίου.
Οι κινήσεις της πλάκας καθορίζονται από την καταβύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο και την κίνηση προς τα δυτικά της πλάκας της Ανατολίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός της Σάμου έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας -και στην Αττική- καθώς και στις δυτικές ακτές της Τουρκίας.
Σε περιοχές της Σάμου που υπάρχει ανάγκη ζητήθηκε η μεταφορά κοντέινερς για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων, ενώ από τις 44 σχολικές μονάδες της Σάμου, οι 11 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες, ως αποτέλεσμα του σεισμού.
Με πληροφορίες από temblor.net