Προς επίταξη οδεύουν 200 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη καθώς η σχετική διορία της κυβέρνησης για οικειοθελή παραχώρησή τους ενόψει της επείγουσας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα, εξέπνευσε στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης.
Είχε προηγηθεί έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών.
Σε αυτό ουσιαστικά αναφερόταν ότι μετά την αρνητική τους στάση στις έγγραφες αλλά και προφορικές προσκλήσεις για εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούντο έως τις 9 το βράδυ να ορίσουν εκείνοι τις 200 ΜΕΘ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή νοσηλεία των ασθενών και να αποφευχθούν τα αναγκαστικά μέτρα της καθολικής επίταξης.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, με το επιχείρημα ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου ότι το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρ. Σαραφιανού ο οποίος αφού γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο είχε ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την άρνηση των ιδιοκτητών.
«Το προηγούμενο Σάββατο», είπε , «είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19. Δεν έχουμε άλλωστε την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο» ανέφερε.
Σε οριακό σημείο η Θεσσαλονίκη
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξε σχετική βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξακολουθεί όμως να εμφανίζει την υψηλότερη συγκέντρωση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, από τα 3.227 περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, τα 774 καταγράφηκαν στη συμπρωτεύουσα.
Η Αττική ακολουθεί με 646 κρούσματα, αυξημένος αριθμός σε σχέση με χθες, ενώ τριψήφιο αριθμό καταγράφουν ακόμα η Δράμα (112), η Ημαθία (109), η Λάρισα (155), η Μαγνησία (107), η Πέλλα (159), η Πιερία (103) και οι Σέρρες (156).
Την ίδια στιγμή, κρούσματα εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην περιοχή καταφθάνουν νοσηλευτές και γιατροί για να βοηθήσουν συναδέλφους τους.