Αλκ. Βατόπουλος: Δύσκολο να αρθούν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου

Αλκ. Βατόπουλος: Δύσκολο να αρθούν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου, διαμήνυσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι τα μέτρα και ο περιορισμός των μετακινήσεων φαίνεται να πετυχαίνουν.

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τόνισε δε –αναφερόμενος στην άρση των μέτρων- ότι έχουμε καιρό ακόμα, παρατηρώντας πως, αν και ελαττώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, εξακολουθούν και είναι πολλά.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να μειωθούν στα 300 με 500 για μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. 

Κατά τον καθηγητή, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν εφόσον αρθούν τα μέτρα, ενώ ως προς την εστίαση, είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς.

Σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» προσθέτοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ και είναι ηλεκτρονική.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγγέλου είπε ότι «είναι σαφές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας», σημειώνοντας ότι «τα τεστ επιτέλους δείχνουν μείωση του δείκτη θετικότητας». Δυστυχώς, ωστόσο, «η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα για να εισηγηθεί κάποια πιθανή μικρή άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας». 

Ένα ασταθές επιδημιολογικό φορτίο περιέγραψε στην δική του τοποθέτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT