Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα φετινά Χριστούγεννα να προμηνύονται διαφορετικά, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν την Παρασκευή σε 1.667, παρουσιάζοντας αποκλιμάκωση σε σύγκριση με την Πέμπτη. Ωστόσο, το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς 612 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, με τον αριθμό τους πάντως να εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με την Πέμπτη. Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα για ακόμη ένα 24ωρο (98).
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, όπως είπε, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διασπορά. Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 84% – ειδικότερα 94% στη Θεσσαλονίκη και 79% στην Αττική.
«Πινγκ πονγκ ανάμεσα σε σπίτια και χώρους εργασίας»
Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι υπάρχει ένα «πινγκ πονγκ ανάμεσα σε σπίτια και χώρους εργασίας, καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης». Προειδοποίησε δε τους πάντες να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Πρόσθεσε δε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής επτά μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».
Στη Βόρεια Ελλάδα το 66% των ενεργών κρουσμάτων
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε ότι τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617.
Αναλυτικότερα, απ’ αυτά:
- 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
- 3.267, ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής,
- 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,
- 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- 632, δηλαδή 3,8%, βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.
Δύο επιπλέον μέτρα
Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:
- όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
- δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις στις μονές του Αγίου Όρους.