Πίεση στις ΜΕΘ παρά τη μείωση κρουσμάτων

Πίεση στις ΜΕΘ παρά τη μείωση κρουσμάτων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή ελάττωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά διατήρηση της πίεσης στο ΕΣΥ, και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοίνωσαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Στατιστικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες καταγράφηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 250 στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα συρρικνώνεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Αττική οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 7%-8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη κατά 25%. Δειλή υποχώρηση της πανδημίας καταγράφεται στη Βόρεια αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η Νότια Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση εν σχέσει με την υπόλοιπη χώρα. «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας είναι στο επίπεδο των αρχών του Νοεμβρίου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την πίεση στο ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, που τόνισε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της πανδημίας, την οποία δεν θα αντέξει το ήδη κουρασμένο από το δεύτερο κύμα ΕΣΥ.

Μπορεί ο αριθμός των νέων εισαγωγών (κατά μέσον όρο 340 το τελευταίο επταήμερο) να έχει μειωθεί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους ασθενείς στις ΜΕΘ, αφού χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 600 ασθενείς με COVID-19. Σημειώνεται ότι από χθες βρίσκονται στη διάθεση του ΕΣΥ και 12 νέες κλίνες Εντατικής που προστέθηκαν στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας με δωρεά των Ευάγγελου Μαρινάκη, Αγγελικής Φράγκου και της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. Τις νέες κλίνες εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, παρουσία των δωρητών.

Επιπλέον, χθες δηλώθηκαν 89 θάνατοι ασθενών. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας ανέρχεται σε 3.092. Σχετικά με τον υψηλό αριθμό των θανάτων που καταγράφονται σε αυτό το δεύτερο κύμα, οι ειδικοί σημείωσαν ότι πιθανόν να εξηγείται από τη μεγάλη διείσδυση του ιού σε ηλικιωμένα άτομα. Για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε αριθμό θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες, επεσήμαναν ότι η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται γιατί η κάθε χώρα είναι σε διαφορετική φάση του δεύτερου κύματος. Οπως ανέφεραν, σύγκριση της θνητότητας της COVID-19 μεταξύ των χωρών μπορεί να γίνει μόνο όταν ολοκληρωθεί η πανδημία.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Οπως ανέφερε, αφενός η εικόνα των ΜΕΘ δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού που θα συνοδεύσει το άνοιγμα των σχολείων, αφετέρου θα μεσολαβούσαν μόνο επτά ημέρες διδασκαλίας έως την περίοδο των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων. Επανέλαβε τη σταθερή θέση της επιτροπής ότι η λειτουργία των σχολείων είναι προτεραιότητα και τόνισε: «Υποστηρίζουμε και εισηγούμαστε το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα και αφού επανεξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Τέλος, αναφερόμενοι στο θέμα των εμβολιασμών και επιστημονικές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία και μετά να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μια τέτοια θέση και πρόσθεσε ότι «όποτε έχουμε το εμβόλιο, θα το χρησιμοποιήσουμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT