Ασφυκτική είναι η πίεση πλέον που ασκεί η Εκκλησία στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Βέβαια, η πίεση είναι γενικευμένη μεν αλλά με… διαβαθμίσεις, τόσο από την πλευρά των πιστών όσο και των μητροπολιτών. Χαρακτηριστικά, η πλειονότητα των μητροπολιτών ζητεί σε χαμηλούς τόνους το άνοιγμα των ναών με τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ομως άλλοι έχουν υψώσει τη ρητορική κάνοντας λόγο ακόμη και για «Εκκλησία υπό διωγμόν», όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων κάλεσε τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς. Οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση εστιάζουν στα δρακόντεια μέτρα φύλαξης των ναών από αστυνομικές δυνάμεις –ιδίως σε μεγάλες γιορτές όπως πρόσφατα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Νικολάου– με στόχο να μην προσεγγίσουν οι πιστοί, αλλά και για την αργοπορία από την κυβέρνηση στην ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν για τις εκκλησίες την εορταστική περίοδο.
Προβληματισμένος φέρεται να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος γίνεται δέκτης καθημερινών παραπόνων προς την κυβέρνηση και αιτημάτων για άνοιγμα των ναών, «υπέρ των οποίων τα επιχειρήματα συμμερίζεται και κατανοεί», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» εκκλησιαστική πηγή. Πάντως, ορισμένα εκ των σχολίων –και με έναν αντιπολιτευτικό τόνο προς την ηγεσία– αφήνουν να εννοηθεί ότι η Εκκλησία εμφανίζεται ενδοτική έναντι της κυβέρνησης.Ειδικότερα, χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) διαβίβασε στην κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων από όλη τη χώρα, με την οποία ζητούν το άνοιγμα των ναών ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς και να προβλέψει για τις θρησκευτικές ανάγκες των πολιτών. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουμε στους ναούς μας. Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε. Οι πιστοί εκτιμούν τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών και σέβονται και τηρούν τους νόμους της πολιτείας. Ας σεβαστεί και η πολιτεία τούς ιερούς ναούς, οι οποίοι δεν αποτελούν εστίες διαδόσεως του ιού», λέει η επιστολή, η οποία αποτυπώνει την πίεση που δέχονται οι μητροπολίτες και μεταφέρουν στην ηγεσία της Εκκλησίας.
Ενδεικτικά, η ΔΙΣ απέστειλε επίσης χθες στο Μέγαρο Μαξίμου επιστολή του μητροπολίτη Πατρών με ανάλογο αίτημα. Η επιστολή απευθύνεται και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λόγω των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν κατά την εορτή του Αγίου Ανδρέα –πολιούχου της Πάτρας– ώστε οι πιστοί να μην προσεγγίσουν τους ναούς. «Ο Ορθόδοξος ελληνικός λαός δεν θα αντέξει έναν εορτασμό των Χριστουγέννων αντίστοιχο με του περασμένου Πάσχα των κλειστών εκκλησιών», ανέφερε.Την απόφαση να γιορτάσει πένθιμα τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Κερκύρας, ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Νεκτάριος, ο οποίος δήλωσε ότι 11-13 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες τιμάται η χειμερινή εορτή του αγίου στο νησί, οι καμπάνες των ναών θα χτυπούν πένθιμα και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.Ανώτατο όριο πιστών
Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής προκρίνεται να λειτουργήσουν οι ναοί με το ανώτερο 50 άτομα σε κάθε λειτουργία αλλά και να γίνουν περισσότερες της μιας λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων. Θεωρείται δεδομένο ότι θα απαγορευτεί η τελετή αγιασμού των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε παραλίες προς αποφυγήν του συνωστισμού. Μάλιστα, αναμένεται ο αγιασμός να μπαίνει σε μικρά μπουκάλια και το αντίδωρο να τυλίγεται σε μεμβράνη και να δίνονται στους πιστούς έξω από τις εκκλησίες.
Γράφουν για το θέμα:
«Βίος ανεόρταστος»
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
Πολλοί με ερωτούν για το τι θα πρέπει να γίνει με τους ιερούς ναούς, κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, που περιμένουμε. Επειδή δεν μπορώ να γράφω συνθηματολογικά σε τέτοια σοβαρά θέματα, θέλω να θέσω τρία δεδομένα.Πρώτον, ότι όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την πανδημία, το οποίο δεν πρέπει να μας αφήσει ασυγκίνητους. Δεν είναι προϊόν φαντασίας και δεν πρέπει να αδιαφορούμε, όταν καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι.Δεύτερον, οι εορτές που περιμένουμε είναι παγκόσμιες, δίνουν νόημα ζωής στους ανθρώπους και εορτάζονται κυρίως στους ιερούς ναούς και μάλιστα με τη Θεία Λειτουργία. Δεν μπορώ να αισθανθώ Χριστούγεννα με φωταγωγημένους δρόμους, πλατείες, δένδρα, όταν ο άνθρωπος είναι νεκρός πνευματικά, χωρίς Χριστό, γιατί αυτό συνιστά υποκρισία. Τρίτον, στην Εκκλησία δεν είμαστε ένα ασύντακτο Σώμα, αλλά έχουμε συνοδικά όργανα που αποφασίζουν για όλα τα θέματα, αφού προσμετρήσουν όλα τα δεδομένα. Παρατηρώ ότι μόνον στην Ελλάδα ο κάθε κληρικός κάνει ό,τι θέλει και λέει ό,τι θέλει. Ετσι, εκτιμώ ότι η Ιερά Σύνοδος με την προεδρία του Αρχιεπισκόπου θα προβεί στις δέουσες αποφάσεις, αφού λάβει υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα. Το επιθυμητό θα ήταν να λειτουργήσουν αυτές τις ημέρες όλοι οι ναοί, αρκεί να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Μέχρι τώρα επαναλαμβάναμε το αρχαίο ρητό, «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή βίος χωρίς εορτές είναι δρόμος χωρίς πανδοχεία. Τώρα πια δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτή τη σοφία, γιατί γιορτάζουμε εορτές χωρίς «πανδοχεία».
Ετσι, χρειαζόμαστε «πνευματικά πανδοχεία», και εορταστικός βίος δεν γίνεται χωρίς εκκλησιασμό, γιατί θα ήταν «βίος αβίωτος».
Έτσι θα πάμε και στα Χριστούγεννα;
Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος
Η απόφασή μας να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά για την απαγόρευση προσκύνησης του Αγίου Σπυρίδωνος από τους πιστούς έρχεται σε μία στιγμή στην οποία το κατά πόσον θα ανοίξουν, με μέτρα φυσικά, οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα ελάχιστα έχει συζητηθεί.
Δεν ζητήσαμε να συμμετέχουν οι πιστοί στις εκκλησιαστικές ακολουθίες που θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών. Ζητήσαμε το αυτονόητο: τρεις ημέρες είναι η παράδοση της Κέρκυρας να γιορτάζεται ο άγιος, ακριβώς για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Με μέτρα που ήδη τηρήθηκαν το καλοκαίρι στις 11 Αυγούστου και το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου, για τα οποία η τοπική Αστυνομική
Διεύθυνση μας επαίνεσε, θα μπορούσαν οι πιστοί να μη συνεχίσουν να νιώθουν αυτόν τον αποκλεισμό.
Δεν έχουμε σκοπό να επαναστατήσουμε. Εκφράσαμε και θα εκφράσουμε το παράπονό μας, την κόπωση όλων, τη θλίψη μας για την αδιαφορία της πολιτείας για τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων μας, οι οποίοι συνεχώς διαμαρτύρονται ότι παραμένουμε άπραγοι. Ειρηνικά θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες το τριήμερο αυτό, στο οποίο ο Αγιος Σπυρίδων θα βρίσκεται στη θύρα (όρθιος εντός του ναού μπροστά στην κλειστή λάρνακα), όπως η παράδοση επιβάλλει, για να ατενίζει τον άδειο ναό. Ειρηνικά διαμαρτυρόμαστε για την απουσία εμπιστοσύνης προς τον λαό από την πλευρά της πολιτείας.
Διαμαρτυρόμαστε διότι είναι κάκιστη εικόνα για το κράτος να έχει τους ναούς περικυκλωμένους από την αστυνομία σαν να πρόκειται για χώρους τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Και όλα αυτά ενώ ο κόσμος μπορεί να πάει στα σούπερ μάρκετ και στα άλλα καταστήματα τηρώντας τα μέτρα, να μείνει για λίγο, ενώ στον ναό θα μείνει ακόμη λιγότερο και θα πάρει κουράγιο. Ετσι θα πάμε και στα Χριστούγεννα;