Δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ για τους αποφοίτους κολεγίων

Δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ για τους αποφοίτους κολεγίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές σε κλάδους, όπως οι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές, θα επιφέρει η τροπολογία που κατέθεσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την οποία ορίζεται ότι ο οικείος επαγγελματικός φορέας είναι υποχρεωμένος να εγγράφει τους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων που έχουν λάβει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Ουσιαστικά πρόκειται για τους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ με συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise) και θεωρούνται παραρτήματά τους στην Ελλάδα. 

«Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στον οικείο επαγγελματικό φορέα, ο οποίος υποχρεούται να τους εγγράψει εντός προθεσμίας ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών», ορίζει η τροπολογία, η οποία είναι εκπρόθεσμη και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των επαγγελματικών συλλόγων, όπως το ΤΕΕ, των φυσικοθεραπευτών, το Οικονομικό Επιμελητήριο κ.λπ. Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, η τροπολογία έγινε διότι οι σύλλογοι μπλοκάρουν στην πράξη τις αιτήσεις. 

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων –η τακτική συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα– αναμένεται να καταθέσει αίτημα για απόσυρση του άρθρου στο ίδιο ν/σ περί της δυνατότητας των αποφοίτων ΙΕΚ να εισαχθούν μέσω κατατακτήριων εξετάσεων στα ΑΕΙ. Χθες, πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), πανεπιστημιακός Περικλής Μήτκας, μετέχοντας στη Σύνοδο Πρυτάνεων, παρουσίασε τις λεπτομέρειες για τις προγραμματικές συμφωνίες που πρέπει να συναφθούν. 

Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε βάθος τετραετίας και θα χρηματοδοτούνται και με βάση την επίτευξη ποιοτικών στόχων, και όχι μόνο με αντικειμενικά κριτήρια, όπως έως και το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπογραφούν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά. Για τον λόγο αυτό κάθε ΑΕΙ πρέπει να υποβάλει τις προγραμματικές συμφωνίες στις αρχές του 2021 με στόχο να εφαρμοστούν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Συγκεκριμένα, οι προγραμματικές συμφωνίες θα εγκριθούν από την ΕΘΑΑΕ, που θα εισηγηθεί στο υπουργείο. Κατόπιν θα γίνει έγκριση των ποιοτικών δεικτών κάθε ΑΕΙ και παρακολούθησή τους με στόχο την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα από το 2022.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των προγραμματικών συμφωνιών θα είναι ότι θα αναφέρονται στις βασικές προτεραιότητες του ιδρύματος, θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησής τους, θα παρακολουθείται η υλοποίησή τους από την ΕΘΑΑΕ, ενώ θα υπάρχει και ετήσιος απολογισμός του ιδρύματος.

Ως προς τον αριθμό των εισακτέων, τα ιδρύματα καλούνται να ορίσουν την εξέλιξη του αριθμού ανά ίδρυμα και τμήμα κατά την προσεχή ακαδημαϊκή τετραετία, δηλαδή από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έως το 2024-2025.

Κριτήρια

Μετά τη φετινή χρηματοδότηση των ΑΕΙ μόνο με βάση αντικειμενικά κριτήρια, από το 2021-2022 θα ισχύσει το 80%-20%. Δηλαδή, το 80% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα χορηγείται με βάση αντικειμενικούς δείκτες (π.χ. αριθμός εισακτέων, εκτιμώμενο κόστος ανά φοιτητή, διάρκεια προγραμμάτων σπουδών, εργαστήρια, διασπορά τμημάτων), ενώ κάθε ίδρυμα θα επιλέγει την ομάδα κριτηρίων στα οποία θέλει να αξιολογηθεί για να λάβει το 20% της ετήσιας χρηματοδότησης που του αναλογεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT