Συγκρατημένη έναρξη στο λιανεμπόριο – Αγωνία για τα κρούσματα

Συγκρατημένη έναρξη στο λιανεμπόριο – Αγωνία για τα κρούσματα

Στις επόμενες ημέρες η οριστική απόφαση

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» πως από την επόμενη Δευτέρα μπορεί να απελευθερωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, είτε με τη μορφή του click away είτε με τη μορφή του click inside, άφησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως προφανώς και τον ενδιαφέρει να επιστρέψει το καθεστώς που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα και «να λειτουργήσει», δηλαδή «το click away ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα». «Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε. Βεβαίως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως γίνεται πάντα, αλλά με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς η πανδημία -όπως παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε γραφήματα- είναι σε σχετική ύφεση. 

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αποκαλύπτοντας πως τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν με click away.

«Το σχέδιο μας που θα διευκολύνει και τους ειδικούς, αλλά και την αγορά να πάρει ξανά μπροστά» επεσήμανε ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

Σύμφωνα με όσα είπε, τα καταστήματα θα ανοίξουν με παράδοση εκτός (click away), δηλαδή ακριβώς όπως έγινε την περίοδο των εορτών. Όμως, «η ένδυση, η υπόδηση και η χρυσοχοΐα θα λειτουργήσoυν με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα, καθώς με το click away ο τζίρος σε αυτούς τους κλάδους ήταν μικρός».

Ο γ.γ. Εμπορίου επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί αύριο ή μεθαύριο, υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομία χρειάζεται να αναπνεύσει και η αγορά εκπέμπει SOS».  

Για το επερχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου τοποθετήθηκαν και επιστήμονες, οι οποίοι μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, επισήμανε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο καταστήμα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. Τόνισε δε ότι εάν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αν και περισσότερο επιφυλακτικός, υπογράμμισε ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο». 

Όπως ανέφερε «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί». 

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε. 

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT