Το «παζλ» των κόκκινων περιοχών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυτική Αττική, Βοιωτία, Ροδόπη, Κοζάνη, Κάλυμνος και από χθες Λέσβος βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown. H χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στις περιοχές όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού ή το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά ένα μήνα αυστηρού lockdown, όπως στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα. Οι ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες που ισχύουν σε πολλές περιοχές της χώρας απαιτούν διαφορετικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. 

Ο πληθυσμός στους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας είναι ένα αμάλγαμα κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καταγωγή. Ρομά που ασχολούνται κυρίως με το υπαίθριο εμπόριο, Πόντιοι, πρώην παλιννοστούντες που δεν μιλούν ελληνικά, Πακιστανοί και Ιρανοί που βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και εργάζονται σε ένα ημινόμιμο καθεστώς και Ελληνες εργάτες που έρχονται καθημερινά από την Αθήνα στην περιοχή για να εργαστούν στις βιομηχανικές μονάδες. 

Στους καταυλισμούς των Ρομά όλα όσα λέγονται για μέτρα προστασίας και κοινωνική απόσταση είναι αστεία, αν όχι τραγικά. «Σε μια παράγκα μένουν πολλοί άνθρωποι. Οι γύφτοι ζουν αντάμα με τον θάνατο, κάθε μέρα πεθαίνουν δεκάδες. Παιδιά που παίζουν στα σκουπίδια και πατάνε ένα γυαλί, βρώμικα λύματα, ρευματοκλοπές. Τι να τους πει ο κορωνοϊός;» λέει ο πρόεδρος των Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά, Κώστας Παϊτέρης, μιλώντας στην «Κ». Ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου τονίζει ξεκάθαρα ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί ειδικοί πληθυσμοί «που δεν πειθαρχούν στα μέτρα. Και το ότι κατεβαίνει το επιδημιολογικό φορτίο, έστω αργά, νίκη είναι», καταλήγει.  

«Προφανώς κάτι δεν γίνεται σωστά», λέει ο κ. Παϊτέρης, ο οποίος εξηγεί ότι το καλύτερο θα ήταν να σχεδιασθούν οργανωμένες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ελλήνων διαμεσολαβητών, ώστε να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης, και να γίνονται τακτικά στοχευμένα τεστ. «Τώρα λέμε γίνεται rapid test εκεί, σε ένα συγκεκριμένο σημείο και πρέπει να πάτε με το αυτοκίνητο. Δηλαδή θα φορτώσει κάποιος δέκα παιδιά σε ένα αυτοκίνητο και θα τα πάει για τεστ; Ε, δεν θα το κάνει», προσθέτει. 

Από προχθές και σε ολόκληρη τη Βοιωτία επιβλήθηκε αυστηρό lockdown. Ο δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας υπεραμύνεται της απόφασής του να μεταβεί στην εκκλησία ανήμερα τα Θεοφάνια. «Προφανώς ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν κατά παράβαση των εντολών της πολιτείας. Ηθελα όμως να συμπαρασταθώ στον μητροπολίτη Λεβαδείας, που μας έχει στηρίξει πολλές φορές. Ηταν προσωπική μου επιλογή να βρίσκομαι εκεί, καθώς είμαι παπαδοπαίδι και είμαι έτοιμος να αναλάβω το κόστος της επιλογής μου», τονίζει στην «Κ». Οσον αφορά τη διασπορά του ιού, ο ίδιος προσθέτει ότι ο Δήμος Λιβαδειάς έχει μόνο 22 ενεργά κρούσματα και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να μπει σε αυστηρό lockdown μαζί με την υπόλοιπη περιφέρεια. «Εφόσον επιβάλλονται μέτρα τοπικά γιατί συμπεριλήφθηκε η Λιβαδειά; Νομίζω ότι επρόκειτο για βιαστική απόφαση», καταλήγει.

Ο αγιασμός από σπίτι σε σπίτι την ημέρα των Θεοφανίων που πραγματοποιήθηκε σε κάποια χωριά του νησιού έφερε διαρκή αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, με αποτέλεσμα στο νησί να επιβληθούν από σήμερα έως και τις 18 Ιανουαρίου αυξημένα μέτρα περιορισμού για τους κατοίκους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT