«Ναι» στη βάση εισαγωγής, «όχι» σε περικοπές πόρων

«Ναι» στη βάση εισαγωγής, «όχι» σε περικοπές πόρων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Δεχόμαστε τη βάση εισαγωγής, αλλά όχι την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης λόγω της απώλειας εισακτέων. Αυτό ουσιαστικά διευκρίνισε η Σύνοδος Πρυτάνεων στο θέμα της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ΑΕΙ, η οποία θα προκαλέσει σημαντική μείωση εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η βιωσιμότητα πολλών τμημάτων. 

Ειδικότερα, η Σύνοδος Πρυτάνεων ανέφερε ότι «για την καλύτερη ανάγνωση της τελευταίας απόφασης διευκρινίζεται ότι η Σύνοδος επιβεβαιώνει την παλιότερη θέση της για την αναγκαιότητα καθορισμού της ΕΒΕ φοιτητών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των ΑΕΙ. Προς αυτή την κατεύθυνση τα μέλη της Συνόδου διατύπωσαν την άποψη της ενίσχυσης των περιφερειακών ΑΕΙ, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων». 

Το αίτημα περί ενίσχυσης των ΑΕΙ και αποσύνδεσης της κρατικής χρηματοδότησής τους από τον αριθμό εισακτέων διατυπώνεται από τους πρυτάνεις των περιφερειακών ιδρυμάτων της χώρας, που κινδυνεύουν με μεγάλο… μαχαίρι στους εισακτέους λόγω της ΕΒΕ. Ο λόγος για τα πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Μεσογειακό (με έδρα την Κρήτη).  

Η Σύνοδος δεν αλλάζει θέση –και στην αρχική ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, ανέφερε ότι «το νέο σύστημα και ιδιαίτερα η θέσπιση της ΕΒΕ συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ. Η χρηματοδότηση των περιφερειακών ΑΕΙ πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα του αριθμού εισακτέων»–, ωστόσο χθες εστίασε στη θέση της υπέρ της ΕΒΕ, κάνοντας ένα βήμα υπέρ της απόφασης του υπ. Παιδείας και ουσιαστικά αναζητώντας συνεννόηση για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της ΕΒΕ.

Την ίδια στιγμή, οι πανελλήνιοι σύλλογοι νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, επισκεπτών υγείας, οδοντοτεχνιτών, κοινωνικών λειτουργών και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αττικής, που εκπροσωπούν περίπου 100.000 επαγγελματίες υγείας, ζητούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κάνει ταχύτερη τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικά κολέγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT