Ενα βήμα πριν από τη λήψη νέων, πολύ αυστηρών μέτρων βρίσκεται η ήδη «κόκκινη» Πάτρα, αφενός εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, όπου χθες ανακοινώθηκαν άλλα 47, και αφετέρου λόγω της καταγραφής περισσότερων από 10 κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στο δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, τον «Αγιο Ανδρέα».
Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα προκάλεσαν την έκτακτη κάθοδο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος προήδρευσε χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να μας οδηγήσει στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για να καταστείλουμε τη διάδοση του κορωνοϊού, λόγω του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα».
«Δυστυχώς», συνέχισε, «η Πάτρα έχει προβλήματα και με τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα κλάστερ». Αναφερόμενος στους ελέγχους, προανήγγειλε αυστηρές ποινές, «για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριές τους σε “ορθάδικα”», αν και όπως είπε, «έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, αλλά η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα».
Ομως, όπως ξεκαθάρισε, «δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και αυτό αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα», ζητώντας «να κάνουμε όλοι κουράγιο και να σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε και για τους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι «γίνονται πια κανονικά και συστηματικά», ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ζήτησε εκ νέου «να κάνουν κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, όπου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και των ηλικιωμένων ανθρώπων».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το καρναβάλι, τόνισε ότι «είναι προφανές πως δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα κάτω από τέτοιες συνθήκες».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε πως «όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα», διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «οι επόμενες κινήσεις που συντεταγμένα θα ακολουθηθούν, θα συντείνουν ώστε να έχουμε μια αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης».
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από τη στιγμή που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να υπάρχουν αυξημένα μέτρα στον τομέα της πρόληψης καθώς και στον τομέα της νοσηλείας αν χρειαστεί, ενώ ως δήμος θα πάρουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και θα συμβάλουμε σε όλες τις προσπάθειες για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε ότι «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να αναχαιτίσουμε την έξαρση και είναι απαραίτητο να το πετύχουμε με ομοψυχία και συγκαταβατικότητα», ενώ οι εκπρόσωποι των διοικήσεων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» μίλησαν για τον φόρτο που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της περιοχής τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας έμφαση στην αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα εξωτερικά ιατρεία των δύο μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.