Τον κώδωνα του κινδύνου για το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας έκρουσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να καταγραφεί ακόμη και σήμερα τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού.
Κατά την παρουσία του στα Σεπόλια, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid test για την ανίχνευση του ιού, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε χαρακτηριστικά πως σήμερα «είναι πολύ πιθανό να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις, θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα».
Σημειώνεται πως οι υγειονομικές αρχές και επιστήμονες βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διαφαινόμενη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και τον εντοπισμό και του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη χώρα μας.
Εως χθες είχαν ταυτοποιηθεί συνολικά 173 δείγματα θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7 (βρετανικό), σε Αττική, Κρήτη, Βόρειο Ελλάδα και Πάτρα και ένα θετικό στο στέλεχος B.1.351 (νοτιοαφρικανικό) στη Θεσσαλονίκη. Η δε περίπτωση του ιερέα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει προσβληθεί από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και φέρεται να είχε νοσήσει πρόσφατα από COVID-19, εγείρει ερωτήματα και για το κατά πόσον το νέο στέλεχος μπορεί να διαφύγει από την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού που επάγεται από τη νόσηση ή από τα εμβόλια. Οι ειδικοί επιστήμονες ωστόσο είναι καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα mRNA εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των επαναμολύνσεων, η πιθανότερη έκβαση είναι μια πολύ ήπιας μορφής δεύτερη λοίμωξη.
Την ίδια ώρα, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στέκονται στην ανάγκη περιορισμού της κινητικότητας άμεσα προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει περί τα 2.000 στα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «πρέπει να δράσουμε τώρα», επιμένοντας πως απαιτείται να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστό 50%. Σημείωσε πάντως ότι προς το παρόν ο αριθμός των κρουσμάτων «ανεβαίνει προβλέψιμα».
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, προειδοποιώντας πως απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ισορροπία στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων.
Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του που νόσησε εκ νέου ο ιερέας με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημειώνοντας πάντως πως και ο ιός της γρίπης είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, γι’ αυτό και απαιτείται ετήσιος εμβολιασμός. «Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο» σημείωσε.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, στάθηκε επίσης στην ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ενδέχεται να φτάσει μεταξύ 1.200 και 1.800 στα μέσα Φεβρουαρίου αν ξεφύγει η κατάσταση.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι από την ανάλυση των λυμάτων της Αττικής, καταγράφεται αύξηση 40% στα κρούσματα.
Διαβάστε επίσης:
Σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις
Το κυκλοφοριακό παράδοξο της πρωτεύουσας
Αυστηρότερα μέτρα στην εστίαση, τέλος στα «πηγαδάκια»