Σε «τεντωμένο σκοινί» μεταξύ τρίτου κύματος και μεταλλάξεων

Σε «τεντωμένο σκοινί» μεταξύ τρίτου κύματος και μεταλλάξεων

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαρκώς επιδεινούμενη, τις τελευταίες ημέρες, επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με το επίκεντρο να παραμένει σταθερά στην Αττική, επιβεβαίωσαν τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη.

Μετά από 35 συνεχείς ημέρες που τα ημερήσια κρούσματα παρέμεναν κάτω από το όριο των 1.000, ο δείκτης κινήθηκε ξανά σε τετραψήφια επίπεδα, καταγράφοντας 1.261 νέα περιστατικά κορωνοϊού και αποτυπώνοντας τις ενδείξεις έξαρσης των τελευταίων 24ώρων, που έχουν θέσει σε πλήρη εγρήγορση υγειονομικές και πολιτικές αρχές.

Οσον αφορά το λεκανοπέδιο, και πάλι κατέγραψε σχεδόν τα μισά κρούσματα (652), ενώ ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στην Αχαΐα, στην οποία βρέθηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντανακλώντας την επιφυλακή της κυβέρνησης ως προς την τήρηση των μέτρων στην περιοχή.

Οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα παραμένουν πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα, ωστόσο αυξημένη επιφυλακή έχουν προκαλέσει τα περιστατικά των μεταλλάξεων. Αυξητική τάση παρουσιάζει η βρετανική παραλλαγή, με 204 κρούσματα, ενώ έχει καταγραφεί και μια περίπτωση της νοτιοαφρικανικής.

«Στα όρια του συναγερμού»

Ενδεικτική των παραπάνω ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογία και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε στα «όρια του συναγερμού».

Ο ίδιος εξήγησε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5% και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον σχετικό χάρτη της Ευρώπης για την πανδημία.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ. «Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε», εόπε

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση πως δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Star, ενώ ξεκαθάρισε: «Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα»

«Την Πέμπτη θα ξέρουμε» για νέα μέτρα

Σε γενικές γραμμές, τα δεδομένα έξαρσης καθιστούν ακόμη πιο σύνθετη την εξίσωση των επόμενων βημάτων για το Μαξίμου, ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων.

Εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, έγραφε την Τρίτη η «Κ», τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα κάτι που παραπέμπει σε αποφάσεις για την ερχόμενη Πέμπτη, μιας και από την αρχή της εβδομάδας η τάση είναι αυξητική. Αυτό προκύπτει από πηγές που γνωρίζουν καλά τους δείκτες που εξετάζονται από τους ειδικούς και μεταφέρονται αρμοδίως και στην κυβέρνηση, και δείχνουν, ειδικά στην Αττική, ανοδικές τάσεις «παρόμοιες με αυτές στα τέλη Οκτωβρίου».

Ενδεικτικά μόνο, το RT στο τέλος του μήνα ήταν κάτω από το 1 ανά την επικράτεια, αλλά στην Αττική είναι πλέον πάνω από το 1, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία σε συνδυασμό με την εμφάνιση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που προς το παρόν, πάντως δεν έχει δείξει σημάδια εξάπλωσης.

Τέλος στα «πηγαδάκια»

Πάντως, από την Τρίτη το πρωί η κυβέρνηση προέβη σε πρόσθετη ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα «πηγαδάκια» που είχε διαπιστωθεί ότι σχηματίζονταν έξω από καταστήματα εστίασης.  

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες αργά το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου θα απαγορεύεται οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης που περιμένουν να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα (σύστημα take away δηλαδή) να παραμένουν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο ευθύνης της επιχείρηση αυτής.

Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν ένα εστιατόριο διαθέτει αυλή και οι πελάτες περίμεναν έως χθες όρθιοι για να πάρουν το πακέτο με το έτοιμο φαγητό τώρα θα πρέπει να περιμένουν για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο, εκτός του χώρου ευθύνης της επιχείρησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT