Νοσηλευτές χωρίς ασπίδα στην πρώτη γραμμή

Νοσηλευτές χωρίς ασπίδα στην πρώτη γραμμή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευση προκάλεσε στους ειδικούς επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το πρόσφατο περιστατικό συρροής κρουσμάτων COVID-19 στο νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας», όπου δεκάδες υγειονομικοί έχουν προσβληθεί τις τελευταίες ημέρες από τον κορωνοϊό και στην πλειονότητά τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το 44% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών εργαζομένων αλλά και του γενικού πληθυσμού, είναι προαιρετικός.

Στους εργαζομένους στα νοσοκομεία δόθηκε κατά προτεραιότητα η δυνατότητα εμβολιασμού, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι μισοί δεν την αξιοποίησαν. Ενα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού, εκτιμάται ότι το 50% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ –ποσοστό που είναι υψηλότερο και εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60% στο ιατρικό προσωπικό– έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση του εμβολίου, αναλογία που κρίνεται χαμηλή, εάν αναλογιστεί κανείς την έκταση της πανδημίας, και είναι ενδεικτική της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν συνολικά τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, «είναι επαγγελματική υποχρέωση και υπευθυνότητα, τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη οι γιατροί και τον όρκο τους ως λειτουργοί οι υπόλοιποι υγειονομικοί να εμβολιάζονται. Οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο για να προστατέψουν όχι τον εαυτό τους, αλλά τους ασθενείς τους που εξ ορισμού είναι ευάλωτοι».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έως χθες το μεσημέρι είχαν διενεργηθεί περίπου 93.000 εμβολιασμοί, έναντι της COVID-19, εργαζομένων στο ΕΣΥ και σε ιδιωτικές κλινικές. Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για υγειονομικούς που είχαν δηλώσει εξαρχής την πρόθεση να εμβολιαστούν. Για τους υπόλοιπους που είχαν επιφυλάξεις ή δεν πρόλαβαν να δηλώσουν εξαρχής πρόθεση εμβολιασμού, είτε χορηγήθηκε η έκτη δόση από τα φιαλίδια των εμβολίων –το διάστημα που αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται και έκτη δόση και πριν αυτή τελικά αρχίσει να υπολογίζεται στον γενικό προγραμματισμό των ραντεβού– είτε ακολουθείται η μέθοδος του κλεισίματος ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Για «δυσάρεστη έκπληξη» έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή το νοσοκομείο της Πάτρας, η οποία σχολίασε πως «το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, και λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;». Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να πούμε ότι η παροιμία “δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις” εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».

Αντιδράσεις

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο –μόλις μία ημέρα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ– που τους δόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για να δηλώσουν εγγράφως συμμετοχή στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα δοθεί νέα δυνατότητα συμμετοχής, αυτό δεν έγινε. «Εάν δοθεί δεύτερη ευκαιρία, η συμμετοχή θα είναι καθολική», τονίζει. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT