Σοβαρά εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ενδεχόμενο να μην χορηγηθεί τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών.
Οι οριστικές αποφάσεις βρίσκονται επί θύραις ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα ή αύριο.
Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα ακολουθήσει ουσιαστικά την επιλογή στην οποία έχουν προχωρήσει Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία.
Πηγές με γνώση του θέματος διαβεβαίωναν ότι εφόσον τελικά προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, καμία από τις 950.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου δεν πρόκειται να πάει χαμένη καθώς θα υπάρξει ηλικιακή μετατόπιση στις χορηγήσεις των δόσεων.
Όσον αφορά στο πώς θα καλυφθούν οι ηλικίες άνω των 65, εφόσον τελικά κριθεί να μην αξιοποιηθεί σε αυτές το εμβόλιο των AstraZeneca – Οξφόρδης, τα επόμενα βήματα αναγκαστικά προβλέπουν την προμήθεια εμβολίων από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.
Απαγορευτικό και από Βέλγιο
Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τα πιο ευάλωτα άτομα τάχθηκε το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, εκτιμώντας ότι πρέπει να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με τo euractiv.com, το οποίο επικαλείται βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Φρανκ Βάντενμπρουκ δήλωσε πως υπάρχει έλλειψη δεδομένων, γι’ αυτό επί του παρόντος απαιτείται «να εργαστούμε με βάση αυτό που είναι σίγουρο».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα δεδομένα της μελέτης για άτομα άνω των 55 ετών δεν ήταν αρκετά. «Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει προστασία, δεδομένης της ανοσολογικής απόκρισης που έχει παρατηρηθεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, και βάσει της εμπειρίας από άλλα εμβόλια» ανέφερε ο ΕΜΑ.
Σε επίπεδο Ε.Ε., η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία δεν συνιστούν το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών.
Νέο εμβόλιο για τις μεταλλάξεις
Σήμερα έγινε επίσης γνωστό ότι η ερευνητική ομάδα Οξφόρδης – AstraZeneca σχεδιάζει νέο εμβόλιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του ιού.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Άντονι Πόλαρντ (Andy Pollard), η ομάδα ήδη σχεδίαζε να προβεί σε μικροδιορθώσεις στο εμβόλιο.
Είπε ακόμη ότι πρόκειται για μία σχετικά γρήγορη διαδικασία η οποία θα απαιτήσει μικρές και μόνο δοκιμές προτού τεθεί σε κυκλοφορία.
Υπάρχουν ακόμη ισχυρές αποδείξεις ότι τα υφιστάμενα εμβόλια αποδίδουν ικανοποιητικά ενάντια στις μεταλλάξεις, αν και η συνολική αποτελεσματικότητά τους ίσως να είναι ελαφρώς εξασθενημένη.
Τα σχόλια του καθηγητού ήρθαν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νόσησης αλλά και μετάδοσης του ιού.
Τα δεδομένα που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί ή τεθεί στο μικροσκόπιο της επιστημονικής βασάνου, έδειξαν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να περιορίσει έως και 67% τη μετάδοση του ιού.