Στην απόφαση να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., φέρονται, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, να έχουν καταλήξει τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που θα συνεδριάσουν εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα αύριο, για το θέμα, ώστε να γίνουν και επισήμως οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ο λόγος είναι ότι στις έως σήμερα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, κάτι που έχει επισημανθεί και από τις αρμόδιες Αρχές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατέληξαν σε ανάλογη απόφαση.
Τι σηματοδοτεί η απόφαση
Το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών σε περίπου ένα μήνα, όταν θα υπάρχουν και τα δεδομένα τής εν εξελίξει κλινικής μελέτης της εταιρείας στην Αμερική, στην οποία συμμετέχουν και 7.500 άτομα μεγάλης ηλικίας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για ηλικιακό όριο χορήγησης του εμβολίου σε ενηλίκους θα φέρει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό ατόμων νεότερων ηλικιών –παράλληλα με τις πιο μεγάλες ηλικίες–, αφού από τις 10 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 950.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.
Ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές, αυτή που ήδη «τρέχει» για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η εξέλιξη αυτή έχει και μία ακόμη ιδιαίτερη σημασία, καθώς η «παράλληλη» γραμμή θα αφορά ανθρώπους που κινούνται, εργάζονται και κυκλοφορούν περισσότερο.
«Καμπανάκι» για την Αττική
Την ίδια στιγμή, σοβαρές ενδείξεις για έξαρση της επιδημίας στην Αττική, αντίστοιχη με αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες, που εκφράζουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της πανδημίας. Η εικόνα πάντως σε όλη την επικράτεια προκαλεί ανησυχία. Εκτός λίγων εξαιρέσεων (π.χ. η Ηπειρος), την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε σχεδόν όλη την επικράτεια, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 7.000 έως 8.000 νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα και 80 έως 100 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε ΜΕΘ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι η Αττική είναι μία περιοχή η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού και σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων του λεκανοπεδίου καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, αντίστοιχη με αυτή του Νοεμβρίου. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ότι «έχει πρόβλημα», ενώ εξέφρασε την αγωνία του και για το επιδημιολογικό φορτίο της Πάτρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, χθες το πρωί τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια ήταν 7.562. Από αυτά, τα 3.791 ήταν στην Αττική. «Είναι πάρα πολλά», σχολίασε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός. Είναι εδώ. Ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες ακόμα και με το εμβόλιο να τον καταπολεμήσουμε, αλλά είναι εδώ. Και θα μας πιέζει κι άλλο. Θέλει λοιπόν προσοχή».
Στην Αττική την τελευταία εβδομάδα η επιδημία καταγράφει αύξηση κατά 78%. Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (123%) και ακολουθούν ο Πειραιάς (90%), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (81%), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (67% και 1.040 ενεργά), η Ανατολική Αττική (62%) και η Δυτική Αττική (38,9%). Την ανησυχία των ειδικών για την Αττική εντείνουν και οι μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε πλατείες και κεντρικά σημεία της πόλης. Οπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, «το πάνω από 1% σε ένα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο είναι ανησυχητικό. Σημαίνει καμπανάκι», και ανέφερε ενδεικτικά ότι στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στους ελέγχους του ΕΟΔΥ είναι στο 4,8%.
Στην Πάτρα με τα 293 ενεργά κρούσματα καταγράφεται αύξηση της επιδημίας κατά 94%, στην Πελοπόννησο κατά 68,4%, στην Εύβοια κατά 116% και στη Θεσσαλονίκη κατά 24,9%. Στη Χαλκιδική παρατηρείται αύξηση κατά 147,5% και στο Λασίθι 372%, περιοχές που παρακολουθούν πολύ προσεκτικά οι ειδικοί, καθώς έχει εντοπιστεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος –παραλλαγή, όπως το χαρακτήρισε ο καθηγητής– του κορωνοϊού. «Εάν επικρατήσει στη χώρα μας η παραλλαγή του κορωνοϊού, μπορεί να έχουμε πρόβλημα έως τις αρχές Μαρτίου», εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας. Και τόνισε: «Πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η επιδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».
Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.151 νέα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων 612 εντοπίστηκαν στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αχαΐα, και 27 θάνατοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν χθες 246. Συνολικά έως χθες το πρωί 1.562 ασθενείς νοσηλεύονταν, με το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών να είναι στο 26% και των κλινών Εντατικής 42% (48% και 63% αντίστοιχα σε Αττική). Την προηγούμενη εβδομάδα (25 έως 31 Ιανουαρίου) καταγράφηκαν 977 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ενώ εκδόθηκαν 708 εξιτήρια.
Νεκρή 16χρονη με κορωνοϊό
Ενα δεκαεξάχρονο κορίτσι είναι το ηλικιακά νεότερο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η άτυχη νεαρή, που είχε υποκείμενα νοσήματα, άφησε την τελευταία της πνοή χθες στο νοσοκομείο της Θήβας, στο οποίο διακομίσθηκε λίγες ώρες νωρίτερα σε σοβαρή κατάσταση. Σημειώνεται ότι είχε ήδη επισκεφθεί το νοσοκομείο δύο φορές, ωστόσο δεν νοσηλεύθηκε, καθώς ήταν σε καλή κατάσταση. Η μητέρα της, η οποία επίσης έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, νοσηλευόταν –τουλάχιστον έως αργά χθες– διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Θήβας, η δεκαεξάχρονη είχε απευθυνθεί στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή, έχοντας ήδη διαγνωσθεί θετική στον κορωνοϊό, με ήπια κλινικά συμπτώματα και επέστρεψε στην οικία της. «Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου επανήλθε στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας, πραγματοποίησε τις απαραίτητες εξετάσεις, της δόθηκαν οδηγίες και επέστρεψε στην οικία της σε πολύ καλή κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Χθες τα ξημερώματα, η δεκαεξάχρονη έφθασε ξανά στο νοσοκομείο σε πολύ επιδεινωμένη κατάσταση, διασωληνώθηκε και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε.