Μέτρα ζητούν οι επιστήμονες, το ζυγίζει η κυβέρνηση

Μέτρα ζητούν οι επιστήμονες, το ζυγίζει η κυβέρνηση

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξανόμενη ένταση επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι περιγράφουν ως οριακή την κατάσταση της Αττικής εισηγούμενοι ανοιχτά ή εμμέσως τη λήψη μέτρων κρίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, πάντως μίλησε για αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων: «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».

Για κίνδυνο «πορτογαλοποίησης», έκανε λόγο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, και ‘να το δούμε’. Να κλείσουν τα σχολεία. Κράτει μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας. Έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε.

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να το περιορίσουμε και αυτό» ζήτησε (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. «Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε.

Για τη βρετανική μετάλλαξη

«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ν. Σύψας: Το μόνο μέτρο που δούλεψε είναι το καθολικό lockdown

Ανησυχητική και η τοποθέτηση του Νίκου Σύψα (στον ΑΝΤ1): «Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε τέλος ο αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Διαβάστε επίσης: Πακέτο νέων μέτρων προκρίνουν οι ειδικοί

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο Mega επεσήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι να μείνουν τα νοσοκομεία «στείρα», δηλαδή «να μην μπει ο κορωνοϊός σε αυτά» και αναφερόμενος στην προοπτική lockdown σημείωσε: «Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι».

Την αμεσότητα στην λήψη των όποιων πιθανών μέτρων τόνισε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα εάν τα δεδομένα υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή (που μίλησε στον ΣΚΑΪ) και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Μ. Δερμιτζάκης: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα

Τέλος, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι»

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι πως «στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας».

«Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί» ανέφερε. 

Ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα, ο ίδιος εκτίμησε πως βάσει της επιδημιολογικής εικόνας αυτό είναι πιθανό

«Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά», υπογράμμισε ο ίδιος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT