Η τρίτη συνεχιζόμενη ημέρα με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων συντηρεί τις ανησυχίες της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.
Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είναι πιθανό μετά το κρεσέντο σχετικών δηλώσεων μελών της επιτροπής. Η κυβέρνηση, πάντως, δια στόματος Χαρδαλιά, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων.
Σε 1.070 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 25 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.903. Παράλληλα, σε 249 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.
Από τα παραπάνω κρούσματα 533 εντοπίζονται στην Αττική (612 χθες) και 87 στη Θεσσαλονίκη (83 χθες).
Τα τεστ ημέρας ήταν 44.396 (χθες 38.696) και η θετικότητα 2,41% (χθες 2,97%).
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων:
- 76 από την Ανατολική Αττική
- 58 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας
- 24 από τη Δυτική Αττική
- 101 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας
- 129 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας
- 80 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας
- 64 από τον Πειραιά
- 1 από την ΠΕ Νήσων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6002 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50974 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3473 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταλλαγμένα στελέχη
«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 28 Δεκεμβρίου-18 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από Δομές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 74 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε συνολικά 1 δείγμα θετικό για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) το οποίο εντοπίστηκε σε Κέντρο Υγείας της Θεσσαλονίκης.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 205 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα δείγμα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.»
Η γεωγραφική κατανομή:
76 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
58 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
101 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
24 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
129 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
80 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
64 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων
87 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
4 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
81 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
55 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
11 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
6 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
5 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
2 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
7 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
9 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
26 κρούσματα στην Λάρισας
4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
5 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδα
16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσμα στην Π.Ε.Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
31 κρούσματα υπό διερεύνηση
Οι επιστήμονες ζητούν μέτρα
Με αυξανόμενη ένταση, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι περιγράφουν ως οριακή την κατάσταση της Αττικής εισηγούμενοι ανοιχτά ή εμμέσως τη λήψη μέτρων, κρίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, πάντως μίλησε για αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων: «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων». [Διαβάστε]
Για κίνδυνο «πορτογαλοποίησης», έκανε λόγο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, και ‘να το δούμε’. Να κλείσουν τα σχολεία. Κράτει μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας. Έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε», τόνισε. [Διαβάστε]
Ανησυχητική και η τοποθέτηση του Νίκου Σύψα (στον ΑΝΤ1): «Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι να μείνουν τα νοσοκομεία «στείρα», δηλαδή «να μην μπει ο κορωνοϊός σε αυτά». Αναφερόμενος στην προοπτική lockdown σημείωσε: «Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι». [Διαβάστε]
Την αμεσότητα στην λήψη των όποιων πιθανών μέτρων τόνισε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα». Σύμφωνα με τον καθηγητή (που μίλησε στον ΣΚΑΙ) και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπόψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Τέλος, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία -όπως είπε- «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
Σημείωσε ότι πως «στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας» κι ανέφερε: «Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε ότι «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν, όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα και συνήθως προς το χειρότερο».
Μετά και την αποψινή σύσκεψη των ειδικών, την Παρασκευή θα υπάρξει εισήγηση της Επιτροπής και κατόπιν θα ληφθούν οι αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.