Κίνητρα παραμονής σε υπηρεσίες αιχμής

Κίνητρα παραμονής σε υπηρεσίες αιχμής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο προκειμένου να μπορέσει να «αλλάξει ταχύτητα» ως προς τον τρόπο και τον χρόνο εξυπηρέτησης των πολιτών και της κοινωνίας, την οποία άλλωστε πρέπει να υπηρετεί, επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αλλαγές αναμένεται να στηριχθούν σε τέσσερις άξονες: επιλογή του προσωπικού μέσω του νέου ΑΣΕΠ έτσι ώστε ο σωστός άνθρωπος να βρίσκεται στη σωστή θέση, πάταξη της διαφθοράς εν τη γένεσει της μέσω του νέου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου στο Δημόσιο, επιβράβευση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπαλλήλων που κάνουν «περισσότερα» και δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα βασίζονται σε διεθνή πρότυπα εργασίας, έτσι ώστε το ελληνικό Δημόσιο να λειτουργεί ως μια σύγχρονη επιχείρηση. 

Τον στόχο της προσπάθειας το Δημόσιο να γίνει ελκυστικός εργασιακός χώρος για ανθρώπους με προσόντα και φιλοδοξίες εξυπηρετεί η δημιουργία ενός συστήματος επιβραβεύσεων, το οποίο είναι υπό σκέψη. «Ο μηχανισμός επιβράβευσης θα βοηθήσει να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και όχι εξισωτισμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κρατούσα», τονίζει ο υπουργός. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου, η επιβράβευση ενδέχεται να μην είναι μόνο χρηματική. Μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχονται περισσότερες ημέρες άδειας ή ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για όσους βρίσκονται σε νευραλγικές υπηρεσίες και επιφορτίζονται με μεγάλο όγκο εργασιών. 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά την αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δρα προληπτικά και όχι κατασταλτικά, καθώς προβλέπει δικλίδες ασφαλείας έτσι ώστε να προλαμβάνει τα φαινόμενα διαφθοράς όπου οι συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, όταν ένας υπάλληλος βρίσκεται στη θέση παραλαβής πιστοποιητικών, θα προβλέπεται ο έλεγχος των συγκεκριμένων πιστοποιητικών και από ένα ακόμα άτομο, έτσι ώστε αν υπάρχει περίπτωση πλαστότητας να εντοπίζεται άμεσα. Προβλέπεται η δημιουργία σώματος εσωτερικού ελέγχου, το οποίο θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή την τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών και όπου διαπιστώνει στρεβλώσεις θα παρεμβαίνει για να επιβάλει όσα προβλέπονται. 

Το νέο ΑΣΕΠ, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί και εντός του 2021 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, εξασφαλίζει, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το αδιάβλητο της διαδικασίας, εφόσον στον πανελλήνιο διαγωνισμό θα λαμβάνουν μέρος μόνο όσοι πληρούν τα τυπικά προσόντα και μπορούν να το αποδείξουν. Ο υπουργός τονίζει ότι η αύξηση της μοριοδότησης πτυχίων και ξένων γλωσσών αποφασίστηκε στην κατεύθυνση της ένταξης στον δημόσιο τομέα περισσότερο καταρτισμένου προσωπικού, το οποίο θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ο τέταρτος και εξαιρετικά σημαντικός πυλώνας της αναμόρφωσης της λειτουργίας του Δημοσίου είναι η αξιολόγηση, η οποία για τον υπουργό Εσωτερικών αποτελεί «κορυφαία μεταρρύθμιση, που έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αξιοκρατικό Δημόσιο, το οποίο θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες». 

«Δημόσιο ορθολογικά στελεχωμένο, δημοσιονομικά συμφέρον και αποτελεσματικό ως προς τις υπηρεσίες τις οποίες καλείται να παρέχει προς τους πολίτες» είναι ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η αξιολόγηση με αντικειμενικά και καθορισμένα κριτήρια που θα βασίζονται σε διεθνή πρότυπα θα αναμορφώσει συνολικά το ελληνικό Δημόσιο, δημιουργώντας συνθήκες λειτουργίας μιας σύγχρονης επιχείρησης, εξηγεί ο κ. Βορίδης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT