Ισχυρή πίεση για 4η ημέρα: 1.195 τα νέα κρούσματα

Ισχυρή πίεση για 4η ημέρα: 1.195 τα νέα κρούσματα

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων κατεγράφη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 1.195, έναντι 1.070 χθες.

Τις τελευταίες 24 ώρες κατεγράφησαν 19 θάνατοι (25 χθες). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 246 ασθενείς (249 πριν από 24 ώρες).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Αριθμός τεστ και θετικότητα

Την Παρασκευή διενεργήθηκαν 45.888 τεστ, έναντι 44.396 χθες.

Η θετικότητα ανέρχεται σήμερα στο 2,6%, έναντι 2,41% χθες.

Γεωγραφική κατανομή

Εκ των νέων κρουσμάτων, 558 εντοπίστηκαν στην Αττική (533 χθες), 150 στη Θεσσαλονίκη (87 χθες) και 78 στην Αχαΐα (81 χθες).

Ισχυρή πίεση για 4η ημέρα: 1.195 τα νέα κρούσματα-1
Πηγή: ΕΟΔΥ

23 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 61 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 18-31 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Πύλες Εισόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 23 δείγματα θετικά για τη βρετανική μετάλλαξη – στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7). Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

  • 12 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
  • 6 δείγματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής (5 από την κοινότητα και ένα νοσοκομειακό)
  • 1 δείγμα από την Πιερία (από την κοινότητα)
  • 4 από Πύλη Εισόδου.

Συνολικά στη χώρα έχουν ταυτοποιηθεί 228 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage (βρετανική μετάλλαξη) και ένα δείγμα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa (νοτιοαφρικανική μετάλλαξη) του ιού SARS-CoV-2.

Eμβόλιο AstraZeneca: Ξεκινούν μετά τις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για ηλικίες 60-64 ετών

Μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ειδικά κέντρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Όπως τονισε η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μαρία Θεοδωρίδου:

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Εμβόλια: Επιστολή – «καμπανάκι» από Ελλάδα, Αυστρία, Τσεχία, Δανία προς Κομισιόν

Στο μεταξύ, την ανάγκη να εκκινήσει εγκαίρως ο διάλογος με τους παραγωγούς των επόμενων εμβολίων που θα εγκριθούν στην Ε.Ε., ώστε να μην επαναληφθούν προβλήματα, όπως στην περίπτωση της AstraZeneca, υπογραμμίζουν με κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς και οι Πρωθυπουργοί Τσεχίας και Δανίας, Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρέντρισκεν. 

«Βάσει της εμπειρίας μας ως τώρα, θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε εγκαίρως διάλογο με τους παραγωγούς των επερχόμενων εμβολίων με στόχο να προλάβουμε πιθανά προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν», σημειώνουν, ενώ αναφέρουν το παράδειγμα του εμβολίου της Johnson & Johnson:

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Άμεση άδεια για το εμβόλιο ζητεί η Johnson & Johnson

«Για παράδειγμα, το επερχόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, αλλά και στην ανάγκη για μία μόνο δόση. Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να αποσταλεί στις ΗΠΑ για τη διαδικασία “fill and finish”, το στάδιο της προετοιμασίας των φιαλιδίων για την τελική διανομή. Αν αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της ΕΕ στο εμβόλιο, τότε θα πρέπει να επεξεργαστούμε το ενδεχόμενο έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος από τώρα, με στόχο να βρούμε λύσεις με την εταιρία ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες της Ευρώπης», αναφέρουν. 

«Είναι σημαντικό να μη χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η διάθεση των εμβολίων να μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», προσθέτουν ακόμη. 

Εμφύλιος στις Βρυξέλλες για το χάος με τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των Ευρωπαίων συνεχίζει να φουντώνει: ο διεθνής και ο γερμανικός Τύπος σφυροκοπούν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφησυχασμό και για κρίσιμα λάθη στη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Κομισιόν έχει πληγεί εσωτερικά από την καθυστερημένη ανάληψη του μεριδίου της ευθύνης που της αναλογεί από την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ταυτόχρονα, η σπασμωδική υιοθέτηση του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών για τα εμβόλια την περασμένη Παρασκευή, ενώ ενισχύει το οπλοστάσιό της απέναντι σε εταιρείες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, έχει πλήξει σημαντικά τη φήμη της Ε.Ε. ως υπέρμαχου του παγκόσμιου συστήματος ελευθέρου εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT