Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, νέα πίεση στα νοσοκομεία

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, νέα πίεση στα νοσοκομεία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 403 έφτασαν συνολικά τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας από τα οποία έξι αφορούν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, και όλα τα υπόλοιπα την Βρετανική, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου-2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου,
Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Διαβάστε ακόμη: Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Στο σύνολο των 382 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο βρετανικό στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και δύο δείγματα ήταν θετικά για το νέο νοτιοαφρικανικό στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/βρετανικό στέλεχος) ανιχνεύθηκε σε:

  • 114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
  • 10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/νοτιοαφρικανικό στέλεχος) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Διαβάστε ακόμη: Αυξάνεται ξανά η πίεση στα νοσοκομεία

Διατηρεί τη δυναμική του ο ιός

Σημειώνεται πως μετά από πέντε 24ωρα συνεχούς καταγραφής τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων ανά ημέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Κυριακή 733 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εγείρει ανησυχίες για νέα πίεση στα νοσοκομεία.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 21 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.972. Παράλληλα, σε 262 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ο χάρτης της διασποράς, 360 κρούσματα στην Αττική

Για ακόμη μία ημέρα η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, με 360 νέες μολύνσεις. Στα 76 τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

diatirei-ti-dynamiki-toy-o-ios-733-nea-kroysmata0

Τα μισά τεστ σε σχέση με το Σάββατο

Την Κυριακή διενεργήθηκαν 21.997 τεστ (13.128 PCR και 8.869 rapid test), έναντι 46.057 χθες.

Ηλ. Μόσιαλος: Να προχωρήσουμε σε μαζικούς εμβολιασμούς παγκοσμίως

«Λίγο ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα δεδομένα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), σημειώνοντας πως τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως για να αποφύγουμε νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικούς εμβολιασμούς παγκοσμίως.

Νέα εστία διασποράς

Την ίδια ώρα, νέα εστία με δεκάδες κρούσματα εντοπίστηκε στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα. Στις 29 Ιανουαρίου βρέθηκε θετική μία εργαζόμενη και από τον έλεγχο προέκυψαν συνολικά 17 κρούσματα, 10 εργαζόμενοι και 7 παιδιά. Από τις ιχνηλατήσεις των επαφών προέκυψαν συνολικά 65 θετικά δείγματα. Η δομή έκλεισε προσωρινά.

«Έχει αυξηθεί κάπως ο αριθμός των παιδιών που είναι θετικά και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η μετάδοση του ιού στην κοινότητα και συνήθως στα παιδιά μεταδίδεται ενδοοικογενειακά», σημείωσε η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT