Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να είναι ισχυρότερο από το δεύτερο κύμα του Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει ο καθηγητής. 

Με μια σειρά από μετρήσεις των αντιγράφων του ιού, εξισώσεις, μαθηματικά μοντέλα, στατιστικές μεθόδους, οι επιστήμονες υπολογίζουν το ιικό φορτίο στα λύματα, «το οποίο σε απόλυτες τιμές είναι σήμερα πολύ υψηλότερο από εκείνο του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των αντιγράφων του ιού SARS-CoV-2 ανά 100.000 κατοίκους έχει ανέλθει σε 400, όταν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ήταν 131 και στις 20 Οκτωβρίου 2020 ήταν 190 αντίγραφα», εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης.

«Το ιικό αυτό φορτίο προέρχεται τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από συμπτωματικούς φορείς του ιού. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, το 55% και άνω των φορέων του κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί. Δηλαδή, αναμένουμε να εμφανίσει συμπτώματα περίπου το 40% των θετικών στον ιό πολιτών, από τους οποίους μόνο ένα 10% θα πάει στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι θα είναι ολιγοσυμπτωματικοί και ενδεχομένως δεν θα καταγραφούν. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα θα αποτυπωθεί σε κρούσματα από τη στιγμή που θα αυξηθούν τα τεστ στο πεδίο και ένα ποσοστό των φορέων θα παρουσιάσει συμπτώματα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο, άτομα με 38 πυρετό και χαμηλές τιμές οξυγόνου στο αίμα να μην δηλώνουν τα συμπτώματα αυτά στον ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ, υπό τον φόβο του στιγματισμού.
Τα μέχρι στιγμής βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν «ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι περισσότερο μεταδοτικές –άρα αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά–, αλλά με χαμηλότερη νοσηρότητα», καταλήγει ο καθηγητής. 

Η ομάδα του κ. Θωμαΐδη πραγματοποιεί καθημερινά αναλύσεις στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, ενδεικτικά από τον Μάρτιο, πιο συστηματικά από τον Ιούλιο και καθημερινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Οι υπολογισμοί γίνονται με τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα, άκρως απαραίτητα για την έγκαιρη παρακολούθηση της εξάπλωσης της COVID-19 στην πρωτεύουσα, καθώς το ιικό φορτίο που εμφανίζεται στα λύματα μια συγκεκριμένη στιγμή «προειδοποιεί» για την εμφάνιση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων μερικές ημέρες αργότερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT