Τσιόδρας με Αρμπέρ: Συνεργασία για το ισραηλινό φάρμακο

Τσιόδρας με Αρμπέρ: Συνεργασία για το ισραηλινό φάρμακο

Αρχίζει κλινική μελέτη στην Ελλάδα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την προαναγγελία της συμμετοχής της Ελλάδας στις κλινικές δοκιμές ενός ισραηλινού φαρμάκου κατά της Covid-19, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ.

Ο Αρμπέρ είναι ο επιστήμονας, ο οποίος παρασκευάζει το πρωτοποριακό αυτό φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι δύο επιστήμνες συμφώνησαν σε συνεργασία για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας. Συμφωνήθηκε, δε, η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε νοσοκομείο της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαφές των δύο χωρών για το φάρμακο ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον με τον ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αγωγή αφορά ένα εισπνεόμενο φάρμακο που με βάση τις πρώτες ενδείξεις έχει επιτύχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα με ποσοστά αποτελεσματικότητας στο 96% επί των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκε: Συγκεκριμένα, 29 από τους 30 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε διάστημα από τρεις έως πέντε ημέρες αφότου έλαβαν την αγωγή. 

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Ναντίρ Αρμπέρ εξηγεί πως όταν κάποιος νοσήσει με κορωνοϊό μπορεί να περάσει από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα θυμίζουν γρίπη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ομως, σε ένα 5% με 7% του πληθυσμού, τονίζει ο ίδιος, μετά πέντε με επτά ημέρες, η κατάστασή τους χειροτερεύει απότομα και σημαντικά λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που έχει προκληθεί από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια «καταιγίδα κυτοκίνης».

«Ακριβώς τότε θέλουμε να παρέμβουμε, για να αποτρέψουμε αυτή την επιδείνωση», λέει στην «Κ».

Ο τρόπος με τον οποίο το καταφέρνουν είναι μέσω των εξωσωμάτων, μικροσκοπικά σακίδια που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες ούτως ώστε να αποφευχθεί η «καταιγίδα κυτοκίνης».

«Ξέρουμε πώς να απομονώσουμε αυτά τα εξωσώματα», αναφέρει ο κ. Arber, «να τα συγκεντρώσουμε και να τα αναγκάσουμε να εκφράσουν το CD24».

Εύκολα χορηγούμενη

Η θεραπεία έχει και άλλα θετικά στοιχεία. Αρχικά, είναι εύκολα χορηγούμενη –τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα– και μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι. Δεύτερον, είναι φθηνή – «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορώ να το παράγω αποτελεσματικά, γρήγορα και φθηνά», λέει στην «Κ» ο Αρμπέρ, ο οποίος δηλώνει πως, για ένα γιατρό, το να είναι επιτυχής η θεραπεία που σκέφθηκε και ανέπτυξε είναι «ό,τι καλύτερο».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι», αναφέρει ο ίδιος. «Θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουμε να επιστρέφουμε στην κανονική ζωή που όλοι μας αξίζουμε». [Διαβάστε]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT