Αυτοί είναι οι παράγοντες που κρίνουν την παράταση του lockdown

Αυτοί είναι οι παράγοντες που κρίνουν την παράταση του lockdown

Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, ωστόσο υπάρχει ανησυχία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα παράτασης του «σκληρού lockdown» εκπέμπουν με δηλώσεις τους οι ειδικοί, την ώρα που παρατηρείται μια σταθεροποίηση στο ρυθμό των κρουσμάτων. Ανησυχία προκαλεί το ποσοστό πληρότητας (85%) στις κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στην πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων. «Παράθυρο» αισιοδοξίας ανοίγει προσώρας μόνον για την περίοδο του Πάσχα.

Οι επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προτείνουν τη συνέχιση των αυστηρών μέτρων προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της χρήσης διπλής μάσκας.

«Θετικές ενδείξεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Αττική είναι θετικές, καθώς φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση. Εξέφρασε την ελπίδα -σημειώνοντας πως αυτό δείχνει και η εμπειρία- ότι «ένα τέτοιο lockdown για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε βελτίωση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε παράταση».

Ερωτηθείς για πιθανή παράταση του lockdown και μετά από την 28η Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ότι «όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες». Κι επισήμανε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει καλύτερη η κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί παράταση του lockdown». [Διαβάστε]

Αυτοί είναι οι παράγοντες που κρίνουν την παράταση του lockdown-1
AP Photo/Jae C. Hong

«Δεν νομίζω να ανοίξουμε…»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Μαρία Τσολιά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν, ωστόσο απέφυγε τις αισιόδοξες προβλέψεις.

«Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ- Covid, οπότε δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 70%- 80%», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι, όταν θα αρθεί το αυστηρότερο απαγορευτικό θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, ενώ παράλληλα μπορεί να ανοίξει και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away.

Πιθανή η συνδρομή ιδιωτικών κλινικών

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα πιεστούν τις επόμενες ημέρες έως ότου υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ δεν απέκλεισε –αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων – το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν συνδρομή ιδιωτικών κλινικών με παροχή κλινών.

Ανέφερε δε ότι σε τρεις μέρες από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται αν αποδίδει το αυστηρότερο lockdown.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των ειδικών επιθυμεί παράταση του lockdown και μετά την 28η Φεβρουαρίου, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, όπως η επαναλειτουργία καταστημάτων με εποχικά είδη.

Σημείωσε ότι το lockdown φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Ως προς το Πάσχα, τόνισε ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχουν χαλαρότερα μέτρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Αυτοί είναι οι παράγοντες που κρίνουν την παράταση του lockdown-2
kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

«Η πλέον επικίνδυνη περίοδος»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί δείγμα από τα λύματα της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταγραφεί μείωση στο ιικό φορτίο, με φόντο την εφαρμογή των μέτρων.

Πάντως, διεμήνυσε ότι αυτή η περίοδος θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο, χαρακτηρίζοντας την πανδημία πολύπλοκο πρόβλημα σε πολλά επίπεδα: υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Την εκτίμηση ότι στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Αττική, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς που έχουν ληφθεί αποδίδουν έκανε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%). [Διαβάστε]

Διαβάστε:

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT