Λ. Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε

Λ. Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «εξαπάτηση» από τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τις καταγγελίες για τον γνωστό σκηνοθέτη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε πως «με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μάς πείσει πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά». «Δεν γνωρίζαμε τίποτα ούτε εγώ ούτε η πολιτική ηγεσία. Γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι ξέρουν γιατί όταν ανέλαβε δεν κατήγγειλαν κάτι;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε, «δεν ήρθε εις γνώσιν μου τίποτα. Γιατί η πρώην υπουργός Πολιτισμού που είναι και συνάδελφός του αν ήξερε κάτι δεν μίλησε; Δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός μου φίλος, ούτε δικός μου, ούτε του Πρωθυπουργού».

«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα» είπε η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.

Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού.

Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε, αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει, είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Στις δηλώσεις της κ. Μενδώνη απάντησε το απόγευμα ο Δ. Λιγνάδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί». 

Στον Άρειο Πάγο

Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, καταθέτοντας αναφορά και θέτοντας στη διάθεση των ανακριτικών αρχών τις αρμόδιες υπηρεςίες του υπουργείου αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς προκειμένου, όπως επισημαίνει, τα θύματα να μιλήσουν και οι θύτες να εντοπιστούν.

Η κ. Μενδώνη ζήτησε -και αυτή από την πλευρά της- να διερευνηθεί η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε βάθος από τη δικαιοσύνη.

Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία της Αθήνας για σειρά καταγγελιών, ενώ τη Δευτέρα έχει κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας και να καταθέσει ό,τι στοιχεία διαθέτει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Η εξέταση του θα γίνει από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο που έχει αναλάβει την έρευνα.

Διαβάστε: Νέα καταγγελία για βιασμό ανηλίκου κατά γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη

Λ. Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε-1

«Έσπασε ένα πέπλο σιωπής με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στο πλαίσιο του #metoo», τόνισε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν σας κρύβω κύριε πρόεδρε τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη μου για όσα ακούγονται και συμβαίνουν, ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε, υπήρχε εδώ και χρόνια, και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. Η κατάχρηση εξουσίας, η βία – λεκτική και σωματική – είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις δεν μπορεί να είναι ανεκτή», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλους, γυναίκες και άντρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά, ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευτεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Εγώ πρέπει να σας πω ότι από μια πλευρά, από μια σκοπιά χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν τώρα, σε αυτή τη συγκυρία, τη δυνατότητα και την άνεση επιτέλους να μιλήσουν», είπε παίρνοντας ξανά το λόγο ο πρωθυπουργός. 

«Πρώτη η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε αυτό το πέπλο της σιωπής, εγώ αμέσως και δημόσια χαιρέτησα αυτή της την πρωτοβουλία και νομίζω ότι με τον τρόπο και με τη συζήτηση την οποία κάνουμε δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν, να καταγγείλουν δημόσια ή στη δικαιοσύνη, όπως οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερος τρόπος, τέτοια περιστατικά τα οποία πολλές φορές όπως είπατε έρχονται από το βαθύ παρελθόν αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ενδεχομένως να αισθάνονται ότι υπάρχει και η ασφάλεια ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή και σημασία που πρέπει να τους αποδώσουμε», υπογράμμισε. [Διαβάστε]

Λ. Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε-2

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες

«θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και σχετικές ανακοινώσεις σύντομα για ένα ευρύτερο πλαίσιο», δήλωσε, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Α989, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο και στο #metoo.

Υπογράμμισε ότι «είμαστε ένα κράτος δικαίου, μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα περιβάλλον σε όλους τους χώρους εργασίας όχι μόνο στο θέατρο, και αυτό είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Άρα προτεραιότητά είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε όλοι οι άνθρωποι, άνδρες- γυναίκες, να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια».

Αναφερόμενη στην αξίωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευση για παραίτηση Μενδώνη, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε: «θεωρώ τουλάχιστον χυδαία την προσπάθεια κομματικοποίησης ενός τέτοιου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση». [Διαβάστε]

ΣΥΡΙΖΑ

«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτηρίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του, τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε».

«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική», προσθέτει. «Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης», καταλήγει.

Ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, μετά τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού έκανε την εξής δήλωση:

«Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα. Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν».

ΚΙΝΑΛ

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η Φώφη Γεννηματά για την υπόθεση Λιγνάδη. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη; Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης. «Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη “φιλότιμο”, είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια:

«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων. Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT