Κρίσιμες για τις δομές του συστήματος υγείας αλλά και τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας αναμένεται να είναι οι επόμενες 15 ημέρες, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση που συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής. Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το επόμενο 15ήμερο θα είναι καθοριστικό και ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των νοσοκομείων της Αττικής.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συμφώνησαν με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίησή του. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, η Αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ Αντώνιος Μαυρομμάτης και Αθανάσιος Πρεκατές.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 1.460 νέα κρούσματα της COVID-19 (177.494 συνολικά από την αρχή της επιδημίας) και 28 θάνατοι λόγω της νόσου (6.249). Από τα νέα κρούσματα, τα 741 εντοπίστηκαν στην Αττική, 142 στη Θεσσαλονίκη, 104 στην Αχαΐα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 325 ασθενείς με COVID-19. Τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν κατά μέσον όρο 1.040 ημερησίως, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός στις 10.500, εκ των οποίων οι 5.500 εντοπίζονται στην Αττική. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκε μια ήπια αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Χθες και για τις επόμενες εννέα ημέρες τέθηκαν σε αυστηρό lockdown οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης, όπου η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Ειδικά στον Εύοσμο, η ανησυχία έγκειται στον εντοπισμό κρουσμάτων του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο προς το παρόν φαίνεται να είναι περιχαρακωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αντίθετα, μεγαλύτερη διασπορά καταγράφεται στο βρετανικό στέλεχος, το οποίο, όπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμάται ότι αφορά το 40% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάποιες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Πάντως, όπως τόνισε ο καθηγητής, η διασπορά του στελέχους παρακολουθείται και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο διάστημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έδειξε τάσεις σταθεροποίησης. Αυτό ισχύει και για την Αττική, ως αποτέλεσμα των ήπιων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν πριν από το αυστηρό lockdown της 12ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αποτυπωθεί στους επιδημικούς δείκτες και η επίδραση του σκληρού lockdown. Πάντως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια και η Μύκονος, στις οποίες προστίθενται οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου. Στο «κόκκινο» μπαίνουν έως την 1η Μαρτίου η Κεφαλονιά, η Θάσος, η Ηλεία (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων), η Αγιά Λάρισας, το Ηράκλειο Κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου – Νεμέας, Αργους – Μυκηνών και Ζίτσας Ιωαννίνων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ