Εθνικό Θέατρο: Ουδέποτε εμπλοκή Λιγνάδη με εργαστήρια

Εθνικό Θέατρο: Ουδέποτε εμπλοκή Λιγνάδη με εργαστήρια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Ελληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου και συμπληρώνει ότι «οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του θεάτρου αφορά το «Θέατρο στα Ελληνικά», που διενεργήθηκε την περίοδο 2017-19 από την προηγούμενη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, με τη σύμπραξη της UNICEF και στο οποίο συμμετείχαν πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, Ελληνες έφηβοι και επαγγελματίες ηθοποιοί του Εθνικού. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Το Ταξίδι» που ανέβηκε στο Ισόγειο του REX και όπως λένε πηγές του Εθνικού, η διοίκηση Λιγνάδη δεν υποστήριξε τη συνέχειά του. Το θέατρο προχώρησε στην παραπάνω διευκρίνιση μετά την έναρξη εισαγγελικής έρευνας που θα εξετάσει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες πήγαιναν για θεατρικά μαθήματα στο σπίτι του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος κρατείται από τις Αρχές και κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή.

Στην ίδια ανακοίνωση, που συνυπογράφουν το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Διεύθυνση και η Δραματική Σχολή του Εθνικού, και είναι η πρώτη μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, αναφέρεται ότι το θέατρο «συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα». Διευκρινίζει επίσης ότι αν και «δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου», οι υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών «για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας».

Η ανακοίνωση του φορέα καταλήγει με την έκκληση προς τους καλλιτέχνες και την πολιτεία «να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε».

Στο μεταξύ, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, με ανοιχτή επιστολή του, απάντησε χθες στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στις 20 Φεβρουαρίου, η οποία, όπως λέει, τον φωτογραφίζει και τον στοχοποιεί. «Προσβλήθηκα και λυπήθηκα βαθύτατα», αναφέρει ο κ. Μαρκουλάκης, επειδή, όπως αναφέρει, αν και έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάθε θύματος και ενάντια σε κάθε πράξη κακοποίησης, «προτιμήσατε να αποσιωπήσετε αυτή μου τη θέση και να με παρουσιάσετε ως συνωμότη σε προσπάθεια συγκάλυψης». Σε άλλο σημείο σημειώνει πως σε μια «επώδυνη αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα» στιγμή για το θέατρο και την κοινωνία, «μοιάζει να έχουμε οι άνθρωποι του θεάτρου μπερδέψει την πολυπόθητη για όλους μας κάθαρση με την εκκαθάριση προσωπικών λογαριασμών».

Στην επίμαχη ανακοίνωση που βγήκε μετά τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το ΣΕΗ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ηθοποιός και σκηνοθέτης με άμεση πρόσβαση στον πρωθυπουργό» συμμετείχε σε μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας».

Παράλληλα, ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης παρέλαβε χθες διά του συνηγόρου του Μανώλη Τρούλη τον φάκελο με τις καταγγελίες που τον αφορούν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ.

Τέλος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζήτησαν με δήλωσή τους την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων στον χώρο του θεάτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT