Παράταση του lockdown στην Αττική «δείχνει» η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, με το φορτίο να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που αυξάνονται τα περιστατικά μεταλλάξεων και ενώ διατηρείται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 39 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6.410. Παράλληλα, σε 367 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς, έναντι 357 την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, το ποσοστό πληρότητας των κλινών εντατικής COVID στην Αττική έφθανε το 90%, με τις 235 από τις 262 κλίνες που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής να είναι κατειλημμένες. Στο σύνολο της επικράτειας, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ – Covid έφτανε την Τετάρτη το 56,83% (έναντι 55,5% μία ημέρα πριν), ενώ η κάλυψη απλών κλινών Covid υπερβαίνει το 36%. Την ίδια μέρα, οι εισαγωγές ασθενών ανήλθαν σε 292 (έναντι 304 την Τρίτη), ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 265 (216 την Τρίτη).
Πάνω από 1.000 τα κρούσματα μεταλλάξεων
Στο προσκήνιο παραμένουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, με τον συνολικό αριθμό εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί να υπερβαίνει τα 1.000 από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 487 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 5 Ιανουαρίου 2021 έως και 18 Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για δείγματα που προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Εξ αυτών, τα 226 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), 12 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) ενώ ένα στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda.
Συνολικά, πλέον, έχουν ταυτοποιηθεί 990 θετικά δείγματα για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 27 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.
Σημειώνεται ότι τα 12 θετικά δείγματα για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
Ως προς τα θετικά δείγματα της βρετανικής μετάλλαξης, 102 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και 85 στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, ως εξής:
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση»
Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή, αναμένεται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown για την Αττική. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχε δείξει το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, «η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», όπως είπε.
Μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, ειδικοί τάχθηκαν υπέρ της παράτασης δύο εβδομάδων, μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο. Τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως, ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη ανατρέπουν όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε -μιλώντας στο Mega- πως «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή». Σύμφωνα με τον ίδιο «η αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε lockdown οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”. Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».
Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown, ανέφερε ότι «μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δεν θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δεν νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μκροδιαχείριση».