Παρέμβαση 41 δικαστικών λειτουργών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δημόσια παρέμβασή τους 41 δικαστικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων αρεοπαγίτες και πρόεδροι εφετών, χωρίς συνδικαλιστική ιδιότητα, έλαβαν θέση στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, δηλώνοντας ευθέως πως «η φροντίδα για την έκτιση των ποινών ανήκει στην πολιτεία».

Η δημόσια τοποθέτηση δικαστικών λειτουργών για τέτοιο θέμα συμβαίνει σπάνια και αναφέρεται τόσο στη θέση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ζήτησε από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα Κουφοντίνα, όσο και στην ουσία της υπόθεσης, καθώς οι 41 δικαστές δηλώνουν ευθέως πως το κράτος έχει την ευθύνη για την έκτιση των ποινών.

Ωστόσο οι 41 δικαστικοί, πέραν του ότι μέμφονται το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών, τονίζοντας με έμφαση ότι «οι εκπρόσωποι της Ενωσης είχαν υποχρέωση απέναντι στα μέλη της να διατηρήσουν αλώβητη την εικόνα της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας των μελών της και η υποχρέωση αυτή δεν τηρήθηκε», δηλώνουν ότι οι μόνες που μπορούν να επιλύουν θέματα που προκύπτουν για έναν κρατούμενο σχετικά με την έκτιση της ποινής του είναι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, υπονοώντας προφανώς πως η Δικαιοσύνη είναι ο φυσικός χώρος για να απευθυνθεί η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα αν προβάλλει λόγους για τις συνθήκες κράτησής του.

Σημαντικά ονόματα

Οι 41 δικαστικοί, ανάμεσά τους σημαντικά ονόματα λειτουργών που έχουν χειριστεί στο παρελθόν κρίσιμες υποθέσεις, διαχώρισαν τη θέση τους για το θέμα του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως το ίδιο έκαναν και άλλοι δικαστικοί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, την περασμένη Παρασκευή, παραιτήθηκε από την Ενωση Δικαστών επικρίνοντας σφοδρά τους χειρισμούς του προεδρείου της και δηλώνοντας πως η θέση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο θέμα Κουφοντίνα «κλονίζει συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη».

Την ίδια στάση καταδίκης των χειρισμών του προέδρου της Ενωσης, Χριστόφορου Σεβαστίδη, ακολούθησε και ο δικαστικός Νικόλαος Σαλάτας, πρώην γενικός γραμματέας της Ενωσης, αλλά και δικαστικοί που συγκροτούν τη μειοψηφία της διοίκησής της, οι οποίοι επίσης με ανακοίνωσή τους διαχώρισαν τη θέση τους. Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρ. Σεβαστίδης, με άρθρο του υπεραμύνθηκε της θέσης του δηλώνοντας πως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερβαίνει την κριτική που του ασκείται, αναρωτώμενος αν η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να έχει αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Πάντως, με τη χθεσινή τοποθέτησή τους οι 41 δικαστικοί, δηλώνοντας πως η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται αιτημάτων καταδικασθέντων σχετιζόμενα με την έκτιση της ποινής τους, για την οποία υπεύθυνη είναι η πολιτεία, σηματοδοτούν ενδεχόμενη άρση του αδιεξόδου αν η υπεράσπιση Κουφοντίνα πράγματι θελήσει το αίτημα του καταδικασθέντος 11 φορές σε ισόβια για δολοφονίες της 17Ν να αξιολογηθεί δικαστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT