Κρας τεστ για τα νέα μέτρα το Σαββατοκύριακο

Κρας τεστ για τα νέα μέτρα το Σαββατοκύριακο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα νέα μέτρα σε πλήρη ισχύ, την αστυνόμευση να αυξάνεται και την κίνηση στους δρόμους να μειώνεται, το Σαββατοκύριακο θα αποτελέσει ένα κρας τεστ για την δυνατότητα τήρησης των νέων κανονισμών, ειδικά όσον αφορά στα sms και με δεδομένο ότι ο καιρός θα είναι καλός, κάτι που ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα ισχύει το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους μια επιπλέον ώρα. Ειδικότερα, η απαγόρευση αντί για τις 18.00 θα αρχίζει στις 19.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00. Αυτό το ωράριο θα ισχύσει για όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι για τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19.00 έως τις 05.00 για όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας (από Δευτέρα έως Παρασκευή) αρχίζει από τις 21.00 και λήγει στις 05.00, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών.

Διαβάστε: Η διαφορά του Νοεμβρίου με τον Μάρτιο

Σε δοκιμασία θα μπουν και τα νέα μέτρα που αφορούν στην αποστολή sms στο 13033 με τους κωδικούς «2» (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και «6» (σωματική άσκηση, βόλτα για κατοικίδια). Είχε παρατηρηθεί ότι πολίτες έστελναν sms στους συγκεκριμένους κωδικούς και –όπως η κυβέρνηση υποστήριξε- υπήρξε «κατάχρηση» με αποτέλεσμα να υπάρχουν εικόνες συνωστισμού.

Με το νέο σετ των μέτρων, οι πολίτες που στέλνουν τον κωδικό «2» θα πρέπει να κινηθούν μέσα σε μία ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του Δήμου τους.

Για τον κωδικό «6», οι πολίτες απαγορεύεται να μεταβούν για ατομική άθληση με ΙΧ αλλά μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός, ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να μεταβεί με τα πόδια σε μια μακρινή περιοχή.

Αυστηρότεροι έλεγχοι αναμένονται και για τη μετακίνηση με τον κωδικό «4», καθώς –όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς- τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι εντατικοί οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Ένας στους δύο δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα

Κρας τεστ για τα νέα μέτρα το Σαββατοκύριακο-1
AP/ Petros Giannakouris

Κίνδυνος εκτροχιασμού

Για σοβαρό κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, κάνουν λόγο οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τόνισε πως αν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως «η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης», κάνοντας λόγο για πάνω από 100 θύματα ημερησίως. Είπε ακόμα ότι είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς τήρηση των μέτρων. [Διαβάστε]

Ένα μήνα παράταση στο lockdown

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει εύκολα μείωση κρουσμάτων σε κάτω από 1.000 μέσα στον Μάρτιο έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά.

Όπως εξήγησε, αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά. [Διαβάστε]

Κρας τεστ για τα νέα μέτρα το Σαββατοκύριακο-2
AP/ Petros Giannakouris

Ο φόβος των μεταλλάξεων

«Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% και σε άλλες περιοχές από το 40% που ήταν πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%». [Διαβάστε]

Στα όριά του το σύστημα υγείας

Μιλώντας στο Mega, η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.

Για τα νέα μέτρα υποστήριξε πως αυτά θα βοηθήσουν ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, καθώς μέχρι τώρα δεν ήμασταν σε κανονικό lockdown. «Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να πραγματικά να αποδώσουν», είπε.

Πρόσθεσε ότι μετά τις 16 Μαρτίου τα σχολεία και τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT