Σε πλήρη ετοιμότητα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Σε πλήρη ετοιμότητα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία

6' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταγραφή όλων των διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας προχωράει το υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη μάχη έναντι του τρίτου κύματος της COVID-19. Χθες το μεσημέρι εστάλη από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, έγγραφο με το οποίο ζητείται από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας (έως τις 8 μ.μ.) πόσες κλίνες –απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας– διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι «κλειστές», πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το αίτημα απευθύνεται «λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση της COVID-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Με την κίνηση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να καταγράψει πόσες κλίνες μπορεί να αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον παραστεί ανάγκη. Και όπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, εξετάζουμε όλα τα σενάρια».

Την ίδια στιγμή, αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, γεγονός που ειδικά στην Αττική φέρνει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 την τελευταία εβδομάδα στην Αττική ήταν 200, από τις 330 σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από 3.200 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ την τελευταία εβδομάδα 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ COVID στην επικράτεια είναι στο 63% και στην Αττική στο 87%.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.215 νέα κρούσματα της COVID-19 και 32 θάνατοι λόγω της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 451 ασθενείς. Ο αριθμός των ενεργών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.500 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 8.100 είναι στην Αττική και σχεδόν 2.000 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας οφείλεται στην επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία πλέον αφορά το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και έως και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Αττική και στην Κρήτη, στις καιρικές συνθήκες και στη μεγάλη διασπορά του ιού.

Εν τω μεταξύ, στις περιοχές που χρωματίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη με βαθύ κόκκινο μπαίνουν από σήμερα η Φωκίδα και ο Δήμος Ανωγείων Ρεθύμνης, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε σημείο συναγερμού πλησιάζουν οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης (ιδιαίτερα ο Δήμος Εορδαίας), Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (κυρίως ο Δήμος Αλεξάνδρειας), Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι λόγω του σεισμού αναστέλλεται η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στις περιοχές με επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ειδικό πλαίσιο για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περιοχή.  

Γάμοι και ΚΤΕΟ

Αλλαγές υπάρχουν και όσον αφορά την τέλεση γάμων για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο», η οποία θα επιτρέπεται αλλά με τον αυστηρό περιορισμό των εννέα ατόμων συμπεριλαμβανομένου και του ιερέα, ενώ διευκρινίστηκε ότι για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός του δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Σε πλήρη ετοιμότητα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία-1

Γράφουν στην «Κ» για το ΕΣΥ

Ισότιμη και ποιοτική φροντίδα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ*

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καινοτομήσει στην παρουσίαση του προγράμματός του για την Υγεία. Οργάνωσε μια εκδήλωση ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου για τις προτεραιότητες ενός νέου δημόσιου συστήματος υγείας, που θα αντιμετωπίσει τις διαχρονικές παθογένειες και ελλείψεις του ΕΣΥ και θα καλύψει με καθολικό, ισότιμο και ποιοτικό τρόπο τις υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας. Μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με γνώση και άποψη για τα συστήματα υγείας και κυρίως χωρίς κομματική ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υγειονομικοί της «πρώτης γραμμής» καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών. 

Η αίσθηση όσων παρακολούθησαν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα και τη συζήτηση που ακολούθησε είναι ότι πρόκειται για ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο για την Υγεία, με ιεράρχηση στόχων, χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων, που παίρνει υπόψη του τη διεθνή εμπειρία και τις ιδιαιτερότητες της χώρας και φιλοδοξεί, χωρίς ιδεοληπτικές και μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις, να ανταποκριθεί στο κυρίαρχο κοινωνικό αίτημα για ένα ΕΣΥ με σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι ότι, για να υπάρξει παρακαταθήκη από την πανδημία, πρέπει να δρομολογηθεί μια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επένδυση στο ΕΣΥ, με ριζική αναδιοργάνωση του Χάρτη Υγείας στη χώρα, διευρυμένο φάσμα δομών και υπηρεσιών και, φυσικά, με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς). Για να μπορέσουν να καλυφθούν αξιόπιστα τόσο οι διαχρονικές ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, όπως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, αλλά και για να αντιμετωπιστούν με δημόσιο τρόπο οι νέες ανάγκες που έχει φέρει στο προσκήνιο η υγειονομική κρίση, όπως η κατ’ οίκον παρακολούθηση χρόνιων ασθενών, η μετανοσοκομειακή φροντίδα, γηριατρική, ιατρική της εργασίας, περιβαλλοντική υγιεινή, κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σχολική υγεία, αποκέντρωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Ο στόχος της σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ) σε βάθος 3ετίας είναι κομβικής σημασίας. Το ίδιο και η εξαγγελία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους ανθρώπους του ΕΣΥ. Με αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και των αποδοχών τους, ένταξη στα ΒΑΕ, πολυετές πλάνο μόνιμων προσλήψεων, εργασιακή προοπτική για τους συμβασιούχους, θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις άγονες – νησιωτικές περιοχές, ειδική μέριμνα για να αναστραφεί το brain drain.

Ισως όμως η πιο σημαντική καινοτομία είναι η έμφαση στις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας, στην ηθικοποίηση του Συστήματος, στον σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών, σε αλλαγές που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την ποιότητα στη φροντίδα.
 
* Ο κ. Ανδρέας Ξανθός είναι τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Υγείας.

Σε πλήρη ετοιμότητα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία-2

Σχεδιασμός σε τέσσερις άξονες

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ*

Η περίοδος 2020-2021 αποτελεί ορόσημο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, που βγαίνει νικητής από μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, που όμοιά της δεν αντιμετώπισε ποτέ. Και τούτο χάρη στη στοχευμένη ενίσχυσή του από τη σημερινή κυβέρνηση, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και τη συγκινητική συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Οι χιλιάδες προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ μέσα σε λίγους μήνες και η ενεργή συνδρομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτέλεσαν τα βασικά όπλα στον πόλεμο κατά της πανδημίας.

Το μέγα εγχείρημα του εμβολιασμού εξελίσσεται ικανοποιητικά «χτίζοντας» ανοσία στον πληθυσμό και όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» θα στεφθεί με επιτυχία. Το «στοίχημα» είναι αυτή η επιτυχία να αποτελέσει τη βάση για ένα «ΝΕΟ» ΕΣΥ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις άξονες:

1. Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη.
2. Αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).
3. Αποτελεσματικότερη διοίκηση των νοσοκομείων.
4. Βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Αναλόγως, να προωθηθούν οι ακόλουθες δομικές μεταρρυθμίσεις:

• Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ, που θα βασίζεται στις σύγχρονες μορφές διοίκησης και αξιολόγησης, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το 2021 εκκινούν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, με αιχμή την εκπόνηση από τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) πλαισίου αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας και την υλοποίηση κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRGs).

• Πρωταγωνιστικός ρόλος της ΠΦΥ, που θα αποσυμπιέσει τα νοσοκομεία και θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη των κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ), την εκπαίδευση του προσωπικού και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Επιπλέον, στις δομές ΠΦΥ θα ενταχθεί η παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων και η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης.

• Προώθηση ενός μοντέλου δημόσιας υγείας που θα εστιάζει στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση, μέσα από γενικευμένες δράσεις.

• Αναβάθμιση της ψυχικής υγείας μέσω της ενίσχυσης των υφιστάμενων υπηρεσιών και της δημιουργίας νέων δομών.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα προαχθεί με πιλοτική αξιολόγηση νοσοκομείων βάσει του νέου πλαισίου, κεντρικό έλεγχο προμηθειών από την ΕΚΑΠΥ, καθολική εφαρμογή του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αύξηση του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία. Ο χώρος της Υγείας δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά εθνική προτεραιότητα. Το νέο ΕΣΥ χτίζεται συστηματικά, οργανωμένα και ρεαλιστικά –εν μέσω πανδημίας– από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην έωλη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απαντούμε με τα έργα μας. Υποσχεθήκαμε ότι το ΕΣΥ θα βγει ενισχυμένο από την παγκόσμια υγειονομική κρίση και αυτό πράττουμε. Ετσι θα συνεχίσουμε, προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών.

* Ο κ. Χρήστος Κέλλας είναι βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT