Από τα νερά του Αιγαίου, έρμαιο των μανιασμένων κυμάτων της Ιρλανδίας

Από τα νερά του Αιγαίου, έρμαιο των μανιασμένων κυμάτων της Ιρλανδίας

Εικόνες από το πλοίο-φάντασμα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδρομή από τα νερά του Αιγαίου, στις βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας. Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως η πορεία του πλοίου-φάντασμα «Alta», από τις γαλαζοπράσινες ελληνικές θάλασσες ως την «τραγική» κατάληξη στα μανιασμένα κύματα του Κορκ, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Το μήκους 77 μέτρων φορτηγό πλοίο, που κατασκευάστηκε το 1976 στη Νορβηγία, έπλεε για περίπου 15 χρόνια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μεταφέροντας κυρίως δομικά υλικά και ξυλεία, όντας υπό ελληνική σημαία με το όνομα «Avantis II».

Όπως δήλωσε στο «kathimerini.gr» μέλος του τότε πληρώματος, το «Avantis II» κατασχέθηκε στην Κύπρο λόγω χρεών της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Άλλαξε διαχειρίστρια εταιρεία το 2015, μετονομάστηκε σε «Elias» και έφερε πλέον σημαία Παναμά, στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Αιγύπτιων ναυτικών πρακτόρων και το φθινόπωρο του 2017 πήρε το όνομα «Alta». 

Η διαδρομή Ελλάδα – Αϊτή που δεν ολοκληρώθηκε

Όπως είχε γράψει η «Κ», στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, το «Alta» κατά τη δεύτερη απόπειρα πλεύσης από την Ελλάδα προς την Αϊτή, το πλήρωμά του ειδοποίησε την αμερικανική ακτοφυλακή. Ενημέρωσαν ότι επί δύο εβδομάδες αντιμετώπιζαν μηχανική βλάβη που δεν μπορούσαν να επιδιορθώσουν. Είπαν ότι τους απέμεναν τρόφιμα μόνο για δύο ημέρες ακόμη και νερό για άλλες 15. Δεν είχαν τραύματα, ήταν καλά στην υγεία τους, αλλά συνέχιζαν την πορεία τους καταμεσής του ωκεανού ακυβέρνητοι. Στις ΗΠΑ οργανώθηκε σχέδιο διάσωσης. Αρχικά η βοήθεια έφτασε από αέρος. Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ένα αεροπλάνο τύπου C-130 έριξε πακέτα με προμήθειες στο πλήρωμα του «Alta».

Το φορτηγό πλοίο βρισκόταν 1.380 ναυτικά μίλια ανοιχτά των Βερμούδων, όταν παρενέβη το σκάφος «Confidence» του αμερικανικού λιμενικού. Εκκένωσαν το «Alta» από το δεκαμελές πλήρωμα, ναυτικούς από Παναμά, Ονδούρα και Ελλάδα, και τους μετέφεραν με ασφάλεια στο Πουέρτο Ρίκο. Επρεπε να δράσουν γρήγορα, καθώς το ακυβέρνητο πλοίο βρισκόταν στην τροχιά του τυφώνα «Λέσλι».

Παρά την επικοινωνία των αμερικανικών αρχών με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κανένα ρυμουλκό δεν έσπευσε να παραλάβει το «Alta». «Λόγω καιρικών συνθηκών και περιορισμών στον εξοπλισμό μας, δεν θα ήταν ασφαλές να ρυμουλκήσουμε το πλοίο κατά την επιχείρηση διάσωσης», δηλώνει στην «Κ» η εκπρόσωπος του αμερικανικού λιμενικού Σάνον Κίρνεϊ. Επισημαίνει δε ότι λόγω της θέσης του πλοίου και της σημαίας του δεν ήταν στη δική τους δικαιοδοσία οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Από τα νερά του Αιγαίου, έρμαιο των μανιασμένων κυμάτων της Ιρλανδίας-1
Το «Avantis II» στο Καστελλόριζο (Φωτ. ΜarineTraffic)

Μετά την επιχείρηση διάσωσης, το «Alta» συνέχισε το μοναχικό ταξίδι του στην ανοιχτή θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το βρετανικό παγοθραυστικό «HMS Protector» ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες του «Alta» αναφέροντας ότι το εντόπισε να πλέει μη επανδρωμένο. Λίγους μήνες αργότερα, η περιπετειώδης διαδρομή του έληξε στις βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας.

To πλοίο-φάντασμα τoυ Μπάλικοτον

Μετά από μία πορεία 496 ημερών και 2.300 ναυτικών μιλίων, το 2.295 τόνων φορτηγό πλοίο προσάραξε στις ακτές τoυ Μπάλικοτον, στην επαρχία Κορκ της Ιρλανδίας.

Έκτοτε το κουφάρι του «Alta» παραμένει εκεί, παρά τις προσπάθειες και τα σχετικά ψηφίσματα των τοπικών αρχών, αποτελώντας τόπο έλξης φωτογράφων και κινηματογραφιστών και «κόκκινο πανό» για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίος ζητούν επίμονα την απομάκρυνσή του.

Μάλιστα, το Συμβούλιο της περιοχής προσέλαβε πρόσφατα διεθνείς εμπειρογνώμονες για να ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να αντιμετωπίσει το πλοίο-φάντασμα. «Θα πρέπει να συσταθεί ομάδα εργασίας για να διερευνήσει τους κινδύνους και το δυνητικό κόστος για το κράτος από εγκαταλελειμμένα πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ιρλανδίας και προσαράζουν», αναφέρει η έκθεση.

«Μείνετε μακριά»

Σημειώνεται πως, πριν από λίγες ημέρες, η δήμαρχος της περιοχής εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από το κοινό να μείνει μακριά από το πλοίο,  καθώς είναι «πολύ επικίνδυνο» λόγω της θέσης του. «Σεβόμενη την ιδιωτική περιουσία των ντόπιων γαιοκτημόνων και για την αποφυγή τραυματισμών, ζητώ από όλους να μείνουν μακριά από το κουφάρι του πλοίου», δήλωσε η κ. Φόλεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT