Ανησυχία ειδικών για πάρτι και συγκεντρώσεις – Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Ανησυχία ειδικών για πάρτι και συγκεντρώσεις – Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησχυτική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βρίσκεται και πάλι στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, οι οποίοι αναφέρονται στους λόγους πίσω από τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων παρά τα αυστηρότερα μέτρα και προειδοποιούν ενάντια σε συναθροίσεις και διαδηλώσεις εν μέσω lockdown.

Παράλληλα, εστιάζουν στην προοπτική ενός ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων, στη διαχείριση του φαινομένου της κόπωσης του πληθυσμού καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ από τις 6 το πρωί το αυστηρό lockdown στο Μετόχι

«Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», αναφέρει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις για τις διαδηλώσεις

«Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με τη μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με τη στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης απο την αντιπολίτευση», τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

«Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη του ιού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.

«Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα».

«Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» τις εικόνες από αποκριάτικο πάρτι στην Ξάνθη εν μέσω πανδημίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πέτυχε ο στόχος του αυστηρού lockdown.

Διαβάστε ακόμη: Δήμαρχος Ξάνθης για εικόνες συνωστισμού: «Ήταν μια αυθόρμητη συμμετοχή»

«Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις». 

Τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του

Πρότεινε μάλιστα τη επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Τέλος, επισήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένειες οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει μεταξύ τους, πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου.

«Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση», υπογράμμισε. 

«Δείγματα αποκλιμάκωσης μετά τις 25 Μαρτίου»

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κατά τις επόμενες ημέρες στη χώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης θα υπάρξουν μετά τις 25 Μαρτίου. 

Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης», εξήγησε, μιλώντας στο Mega.

«Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε».

«Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας στο γιατί εφόσον ο κίνδυνος μετάδοσης σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρός, δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μετακινείται εκτός των δήμων, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «Υπάρχει το θέμα της απειθαρχίας του κόσμου. Η επιτροπή φοβάται ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε συνωστισμό. Και δεν έχουν άδικο».

«Ασφαλείς στους εξωτερικούς χώρους όταν τηρούμε αποστάσεις»

«Σε συνθήκες συγχρωτισμού και στους ανοιχτούς χώρους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Το έχουμε δει σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε συναυλίες κλπ.. Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις και είμαστε με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Πρέπει να φροντίσουμε να επιτρέπουμε την επαφή με την ύπαιθρο και τη φύση για να αντέξουμε ψυχολογικά το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάζεται» αναφέρει στο Mega και επισημαίνει ότι στα μέσα Απριλίου, μαζί με τους εμβολιασμούς, «θα είμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο».

«Το αν το Πάσχα θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο», δήλωσε.

Η πορεία των εμβολιασμών 

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι ημερησίως διεξάγονται περί τους 30.000 εμβολιασμούς, ενώ έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.283.000 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 406.000 πολίτες έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, ενώ 870.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

«Με αυξανόμενους ρυθμούς χτίζουμε το τοίχος ανοσίας. Προχωρούν οι εμβολιασμοί ανάλογα με τα διαθέσιμα εμβόλια. Εάν πάει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο θα μπορέσει να βρει το εμβόλιο του να τον περιμένει εκεί» τόνισε.

Ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, σε λίγες μέρες, θα μπορούν οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα, να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Η κατηγορία αυτή θα αφορά 270.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων 70-74 και 65-69.

«Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια. Μέχρι αρχές Μάιου, οι περισσότεροι συμπολίτες μας άνω των 60 θα έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Αναγνωστόπουλος, γνωστοποίησε ότι όσοι πολίτες έχουν υποκείμενα νοσήματα ή που έρχεται ηλικιακά η σειρά τους, είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό το οποίο θα τους προτείνει ραντεβού εμβολιασμό.

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT