Αλλη μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα για το σύστημα Υγείας, λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας, ξεκίνησε με την πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αττικής να αγγίζει πλέον το 100%, τις νέες νοσηλείες ασθενών να είναι σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα και την κυβέρνηση να προαναγγέλλει περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών COVID-19.
Το υπουργείο Υγείας ήταν χθες σε διαπραγμάτευση με τουλάχιστον ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, ασκώντας πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολύ σοβαρών περιστατικών COVID-19, το υπουργείο Υγείας περνάει στο επόμενο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία της Αττικής, ενεργοποιώντας κλίνες με αναπνευστήρες σε μονάδες ανάνηψης, άλλες ειδικές μονάδες ακόμα και χειρουργικές αίθουσες. Ο στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 100 κλίνες με αυτόν τον τρόπο. Σημειώνεται ότι στους χώρους των ΜΕΘ COVID λειτουργούν 360 κλίνες και οι οποίες χθες το απόγευμα ήταν γεμάτες, με αποτέλεσμα ασθενείς να είναι σε αναμονή για μία κλίνη εντατικής. Ειδικά για τα περιστατικά COVID-19, οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να εξυπηρετούνται εντός της ημέρας από τη στιγμή που υποβάλλεται το αίτημα για νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Την έντονη διαμαρτυρία των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ) έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου για μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών των νοσοκομείων Λαϊκό, Ιπποκράτειο και Σπηλιοπούλειο προς το ιδιωτικό θεραπευτήριο Λητώ για ενίσχυση της αντιμετώπισης των ασθενών COVID που μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία. Ζητούν άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και άμεση «πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών».
Διαβάστε επίσης:
• Εμβολιασμός 800.000 για να ανοίξει ο τουρισμός
Χθες ανακοινώθηκαν 1.134 νέα κρούσματα COVID-19 (συνολικά διενεργήθηκαν μόλις 11.700 τεστ) και 46 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου. Στην Αττική εντοπίστηκαν 521 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 132 και στην Αχαΐα 65. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 564 ασθενείς, ενώ οι νέες νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 461. Ηδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 ξεπερνούσε τις 4.000.
Οι ειδικοί επιστήμονες προς το παρόν διστάζουν να κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα υποχωρήσει αυτό το τρίτο κύμα, και πότε θα υπάρξει μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ και αναμένουν να δουν τα αυριανά και μεθαυριανά στοιχεία από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των εργαστηριακών ελέγχων για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Η επιμονή αυτής της επιδημικής έξαρσης του κορωνοϊού οδήγησε σε καθολική εφαρμογή στην επικράτεια της τηλεκπαίδευσης από σήμερα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με την εξαίρεση των ειδικών σχολείων. Η αναστολή της διά ζώσης εκπαίδευσης θα ισχύσει έως τις 29 Μαρτίου. Κατά το μεσοδιάστημα θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στις μονάδες με αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων κρίνεται απαραίτητη, λόγω της αύξησης της μεταδοτικότητας, της κυκλοφορίας των νέων μεταλλάξεων, της αύξησης επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης. Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα υποθηκοφυλακεία με προγραμματισμένα ραντεβού. Επιπλέον, στις περιοχές που χρωματίζονται με βαθύ κόκκινο στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, εντάχθηκαν, το περασμένο Σάββατο, η Χαλκιδική, η Ευρυτανία και η Λέσβος, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και η Σκιάθος.